Enver Bijedić: U petak će se glasati o ključnim dokumentima za život ljudi u TK, svi koji ne budu glasali za, rade protiv interesa građana

0

O političkim problemima u Tuzlanskom kantonu u Federaciji danas FTV razgovarano je sa Enverom Bijedićem, predsjednikom SDBiH.

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona najavljena je za petak. Bijedić kaže da će zastupnici SDBiH svakako prisustvovati sjednici koju je i sazvao njihov član i predsjednik Skupštine Žarko Vujović. “Ured OHR-a je rekao da je druga, paralelna sjednica koja je održana 31.12. nelegalna i da su sve njene odluke nezakonite.”

O navodima Valentina Inzka da su prekršeni akti i prilikom usvajanja budžeta, tvrdi da akti nisu prekršeni. “U ovoj zemlji postoji jedna institucija koja se zove zaštita vitalnog nacionalnog interesa koja je napravljenja u Ustavu upravo da bi štitila  vitalni nacionalni interes manjinskog naroda.”

“U petak će se glasati o ključnim dokumentima za život stanovnika Tuzlanskog kantona, a to su Zakon o budžetu, Zakon o izvršenju budžeta i Zakon za zdravstvenu zaštitu. Svi koji ne budu glasali za ove dokumente smatram da rade protiv interesa građana Tuzlanskog kantona.”

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma nije uspjela smjena Savjeta ministara. Bijedić kaže da je očito da postoji većina bazirana na tri etno-nacionalna koncepta povjerenju sadašnjem sazivu Vijeća ministara ima većinu u Predstavničkom domu PBiH. “Ne znam kako da vam objasnim ali interesi su se tu u svakom slučaju isprepletali. Ne možemo reći da Savjet ministara nije ništa radio, ali da su mogli bolje mogli su. Jedna od potpuno opravdanih primjedbi je nesnalaženje u ovoj pandemiji koronavirusa.”

Kada je riječ o novcu za saniranje posljedica koronavirusa u Tuzlanskom kantonu tvrdi da je došlo do neravnomjerne raspodjele novca, te je upravo zbog toga protiv ovog saziva Savjeta ministara. “Tuzlanski kanton kao najbrojniji i naš UKC je po toj raspodjeli dobio milion i po KM. Istrovremeno, iz istog budžeta, je Klinički centar u Banja Luci dobio četiri miliona maraka, Klinički centar u Sarajevu tri i po miliona, Klinički centar u Mostaru tri i po miliona i bolnica u Brčkom 500.000 maraka. Ako se uzme u obzir da se u Tuzli liječe pacijenti iz Brčkom, ali i USK-a, mi kao najmnogoljudniji kanton smo prije toga imali najmanji broj testova, a dobijamo tri puta manje novca nego ostali.”

O kontituisanju Gradskog vijeća Tuzla, na sjednici koja bi trebala biti održana u srijedu, kaže da je čekanje sa zakazivanjem sjednice očit znak da aktuelni gradonačelnik nema većinu u Gradskom vijeću i ne smije da sazove sjednicu jer će se na njoj vidjeti odnos snaga. “Potrebno je reći da ni mi nemamo potrebnih 16 ruku, a to će se prije svega očitovati u izboru predsjedavajućeg.”