17.06.2024.
HomeNovostiEnver Bijedić svjedoči u predmetu protiv Jasmina Imamovića za zloupotrebu položaja

Enver Bijedić svjedoči u predmetu protiv Jasmina Imamovića za zloupotrebu položaja

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, nekadašnjem direktoru tuzlanske Direkcije za izgradnju Enveru Bijediću stigao je poziv za saslušanje u svojstvu svjedoka u predmetu koje Tužilaštvo TK vodi protiv aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, a koji se sumnjiči za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Poziv za Bijedića potpisao je tužilac Jezdimir Spasojević, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva TK i šef Odjela 1 koji prati i upravlja radom Odsjeka za organizovani, privredni kriminal i korupciju.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o predmetu koji je vezan za ukupno poslovanje Direkcije za izgradnju u Tuzli, a iniciran je nalazom finansijske policije u kojem je posebno akcentiran sporni kredit za izgradnju panonskog jezera.

Enver Bijedić za Klix.ba je kazao da mu je drago da je Tužilaštvo TK reagovalo, a pozivu na saslušanje će se u petak odazvati.

“Dosad je bilo izneseno mnogo jednostranih stvari, a ne činjenica jer su one istinite. One su vezane za ukupan problem Direkcije za izgradnju u Tuzli, SPO 15. maj te panonskog jezera koje je izgradila direkcija kreditom koji je podigla i u potpunosti vratila u iznosu od 1,2 miliona KM uz kamate. To jezero je potom preknjiženo na Grad Tuzla, a u nalazu finansijske policije, koji je u Direkciji za izgradnju urađen po nalogu Tužilaštva TK još prije tri godine, jasno je navedeno da je kreditom tadašnja Općina Tuzla imala očiglednu namjeru da na teret Direkcije za izgradnju dođe do nedostajućih sredstava u budžetu. Očigledna namjera u pravnom smislu je krivično djelo, a taj nalaz finansijske policije dosad niko nije procesuirao jer su određeni tužioci to sakrivali”, ustvrdio je Bijedić za Klix.ba.

Za tuzlansku Direkciju za izgradnju u široj bh. javnosti najviše se čulo na osnovu Stambeno-poslovnog objekta 15. maj u koji već deset godina kupci stanova, garaža i poslovnih prostora ne mogu useliti. Upravo su oni oštećeni, zbog čega su u nekoliko navrata podnosili krivične prijave.

U Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli vodi se istraga zbog zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju i sumnji u nenamjensko trošenje novca tokom izgradnje SPO 15. maj. Prijava je podnesena protiv tadašnjih članova Nadzornog odbora Direkcije za izgradnju u Tuzli, zatim investitora i pojedinih članova gradske administracije.

Početkom decembra prošle godine u svojstvu osumnjičenog u ovom predmetu saslušan je Enver Bijedić, a nedugo nakon toga javno je iznio niz optužbi na račun postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića, čije je izuzeće iz predmeta zatražio, ali i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

Prvi čovjek Tuzle tada je u reakciji za Klix.ba kazao da će Bijedića tužiti za klevetu, ali i kako je naveo, iznošenje laži vezano za gradnju prvog slanog jezera.

“Prvo slano jezero građeno je iz budžeta Općine Tuzla, na općinskom zemljištu i dijelu zemljišta Rudnika soli. Direkcija je bila izvođač. Jezero je projekat Općine Tuzla i nikada nije bilo u vlasništvu direkcije, kako to, spominjući nekakvo ‘preknjiženje’, Bijedić neistinito tvrdi”, kazao je, između ostalog tada Imamović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti