13.07.2024.
HomeNovostiEnver Bijedić o aferi 15. maj: "Bilo je 11 osumnjičenih, ali je...

Enver Bijedić o aferi 15. maj: “Bilo je 11 osumnjičenih, ali je Tužilaštvo pincetom izvuklo samo mene”

 

Izgradnja objekta u naselju Brčanska Malta u Tuzli za koju su zaduženi Direkcija za izgradnju koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzle i Građevinsko preduzeće Giprom je počela 2007. godine, a trebalo je da bude završena dvije godine kasnije. Kupci su stanove, poslovne prostore i garaže uredno platili, a u njih još uvijek nisu uselili jer zgrada nije završena.

 

Ovaj slučaj prati i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, a proteklih dana kupci u SPO “15. maj” su intenzivirali svoje proteste. Njima se danas saopćenjem za javnost obratio i nekadašnji direktor Direkcije za izgradnju i aktuelni predsjednik stranke Socijaldemokrate BiH Enver Bijedić. Kako je kazao, osvrnuo se na dugogodišnju agoniju stanara i zloupotrebu pravosuđa.

 

“S tugom i danas slušam vaše potpuno opravdane proteste i zahtjeve, suosjećam sa vama i duboko žalim za svim što sam eventualno mogao učiniti da se ne dođe do ovakve situacije. Moje ime se više od decenije ‘povlači’ po medijima i jedino čemu sam se nadao je da ću se što prije imati priliku braniti u poštenom sudskom procesu. Ali do fer procesa nije došlo punih 10 godina, a danas smo svjedoci političke ujdurme koju prave pojedini tužioci Tužilaštva u Tuzli optužnicom koja nema za cilj objektivizirati odgovornost niti riješiti vaš problem: okončati zgradu”, kazao je Bijedić.

“Izrugivanje pravde”

On ističe da plasiranje ovakve otužnice neposredno pred izbore za problem koji traje deceniju i u kome je nastupila zastara za Jasmina Imamovića je izrugivanje pravde i bacanje rukavice u lice – njemu, ali i kupcima stanova.

“Bilo je 11 osumnjičenih, ali je Tužilaštvo pincetom izvuklo mene. Trebate znati da ukoliko i Jasmin Imamović bude optužen, u tom slučaju će kupci stanova moći tražiti odštetu od Grada Tuzla, a ako ne bude, onda oštećeni kupci nemaju od koga tražiti nadoknadu za štetu koja je pričinjena. Zastara istrage za Jasmina Imamovića i podizanje optužnice protiv mene neposredno pred izbore, koju priprema tužioc Ćazim Serhatlić, bivši šef inspekcija u administraciji Jasmina Imamovića i čovjek kome Imamović završava vrlo važne privatne poslove, koje neću spominjati poštujući porodicu tužioca, ali o kojim svi sve znamo”, naveo je Bijedić.
Istaknuo je da u potpunosti podržava borbu kupaca za okončanje gotovo deceniju duge afere izgradnje stambene zgrade “15. Maj” u Tuzli, naglasivši da se spreman suočiti sa posljedicama svake njegove eventualne greške ili kršenja zakona.

“Ali, isto tako sam slobodan reći da je danas jasno da smo i stanari i moja malenkost žrtve sila iz mraka kojim nije cilj rješavanje problema, već politički obračun u režiji Jasmina Imamovića preko leđa građana”, navodi on.

Podsjetio je da se zgrada gradila od 2005. do 2011. godine, a gradnja objekta počela 2007. Od početka gradnje proteklo je 13, a kako navodi, on je veze sa tim imao ukupno četiri godine.

“U tom periodu je i završen najveći dio radova. Sve planove, izvještaje i finansijska dokumenta prezentirao sam Nadzornom odboru i Gradskom vijeću, odnosno gradonačelniku Jasminu Imamoviću te tvrdim da su imali uvida i učestvovali u svim važnim poslovnim odlukama, kao osnivač Direkcije. Do 2008. Direkcija je plaćala rate kredita za izgradnju Panonskih jezera. Kredit za jezera je podignut prije mog mandata, nema u tom postupku nikakvog mog učešća, ali ima itekako učešća Jasmina Imamovića. Javno pitam kako je osigurao novac za izgradnju jezera i može li se reći da novac nije otišao za plaće radnicima, već za izgradnju Panonike?” ističe Bijedić.

U optužnici protiv njega, kako dodaje, navedeno je da je kriv što je “isplaćivao plaće radnicima” od novaca uplaćenih za stanove.

“U državi u kojoj državna preduzeća duguju po nekoliko decenija plaće radnicima, ja odgovaram jer sam uplaćivao plaće i doprinose, a što je bila zakonska obaveza”, potcrtava Bijedić.

Kako dalje kaže, jedna od velikih nesreća koje su snašle sve u projektu izgradnje objekta je činjenica da je gradnju dobila kompanija Giprom Tuzla, koja, dodaje ima čitavu plejadu nezavršenih objekata, čekanja oko deset godina, kao što je slučaj zgrade preko puta Elektrodistribucije u Tuzli, ili pak više puta prodaje iste nekretnine, kao što je frišak slučaj prevare kompanije Edos kojoj je Girpom prodao već prodate garaže.

“Za slično djelo prije nekoliko godina u Sarajevu je pravosnažno osuđena Mihrija Pelak na kaznu zatvora dužu od 10 godina. Teško je naći pojedinca ili kooperanta koga GIPROM nije na neki način prevario, pa i zgrada ’15. Maj’ nije izuzetak, ali od 2011. godine ja se nisam mogao baviti ovim poslom, jer nisam više radio u Direkciji. Ko je dozvolio nadogradnju nekoliko spratova?”, nastavlja on.

“Životna želja”

Navodi da podržava organe pravosuđa da krivično gone sve eventualne krivce te se i sam sprema braniti svoje postupke pred sudom.

“Oštro osuđujem evidentne manipulacije podizanjem optužnice pred izbore kojim se samo nastoji stvoriti medijski pritisak na mene i politički subjekt koji vodim. Najava optužnice, podizanje, potvrda od suda su tempirani kao događaji koji trebaju proizvesti situaciju povoljnu po Jasmina Imamovića. Uvjeren sam da mu i ova prevara neće poći od ruke, da građani prepoznaju rukopis prevaranta i da ćemo zajedno urgentno useliti stanare i insistirati da Tužilaštvo procesuira sve odgovorne: ni po babu, ni po stričevima”, kaže Bijedić.

Građane je pozvao da im pruže povjerenje i podršku te da zajednički okončaju jednu od najsurovijih politički režiranih drama u post-ratnoj BiH, koju je platila cijela generacija djece koja su trebala završavati svoje škole u toplim domovima u gradu, a danas žive kao podstanari plaćajući kredite i rentu.

“Jedna od najvećih želja koje imam do kraja svog života jeste da vidim što prije stanare ’15. maja’ u svojim domovima, a neka odgovara svako ko je griješio – bez izuzetka”, zaključio je Bijedić.

Piše: Armin Kendić, Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti