Enver Bijedić: ‘Mogu samo reći da će neki ljudi, na koje računaju Jasmin Imamović i SDP, preći nama’

0

Predsjednik SD-a Enver Bijedić,ne krije da intenzivno radi na formiranju većine u Gradskom vijeću Tuzla.

˝Imali smo sastanak s predstavnicima SBiH, Naše stranke i Platorme za progres o programskim ciljevima. U subotu je u Tuzli sjednica Predsjedništva Platforme za progres i očekujemo da bi tu mogle biti donijete i neke odluke vezane za većinu u Tuzli˝, izjavio je za Faktor.ba Bijedić.

On kaže da SD i DF imaju čvrstu saradnju, još od ranije, a da planiraju napraviti većinu koja će brojati 17 ili 18 ruku.

˝Mogu samo reći da će neki ljudi, na koje računaju Jasmin Imamović i SDP, preći nama˝, rekao je Bijedić za Faktor.

U Tuzli je formiran neformalni blok tri stranke, koje imaju četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla. Kako sada stvari stoje, bez ova četiri vijećnika bilo kome će biti veoma teško okupiti većinu.

Zajedno će djelovati vijećnik Naše stranke Omer Berbić, Stranke za BiH Admir Čavalić i vijećnice Platorme za progres Selma Ćatibušić i Esana Kavazbašić-Huskanović. Saradnja ovih stranaka, kako saznajemo, napravljena je na programskim principima, a u skladu s tim principima će biti donesena odluka s kim će ove stranke sarađivati.
Gradsko vijeće Tuzla će ubuduće činiti 11 političkih subjekata. SDP će imati osam vijećnika, SDA će imati pet, a Socijaldemokrate četiri. Tri vijećnika će imati SBB, dok će Tuzlanska alternativa, Demokratska fronta i Platforma za progres imati po dva vijećnika. Po jednog će imati Naša stranka, HDZBiH, Stranka za BiH i PDA, dok će manjine predstavljati Nedžad Jusić, koji je tradicionalno naklonjen SDP-u, piše Oslobođenje.