Enver Bijedić jedini osumnjičeni u predmetu “Zgrada 15.maj“

0

Istraga u predmetu “Zgrada 15. maj” je konačno završena, sačinjena je konačna tužilačka odluka i ona će biti dostavljena nadležnom sudu na potvrđivanje, potvrđeno je za medije iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

U ovom predmetu jedini osumnjičeni je bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla Enver Bijedić.

Krajem 2014. godine u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona je formiran predmet zbog zloupotreba tokom izgradnje stambeno-poslovnog objekta u naselju Brčanska Malta u Tuzli, za koju su zaduženi Direkcija za izgradnju koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzla i Građevinskog preduzeća Giprom.

Jedini osumnjčeni je Enver Bijedić, bivši direktor Direkcije koja je otišla u stečaj.

„Osumnjičen je za zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju, a vezano za nenamjensko trošenje sredstava od oko milion maraka koje su preusmjerene u druge svrhe, a ugovorm su vezane za izgradnju SPO 15.maj“ “, pojasnio je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u februaru ove godine je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona saslušan u svojstvu osumnjičenog za protivzakonito posredovanje.

Njega je ovoj pravosudnoj instituciji prijavio upravo Bijedić.Predmet u Tužilaštvu je formiran na osnovu krivične prijave Bijedića koji ju je dostavio 5. februara 2020. godine protiv Imamovića zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Tužilaštvo je polovinom februara donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Imamovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonitog posredovanja.

Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između direkcije i Općine Tuzla.

U Tužilaštvu su saslušani Imamović, Bijedić i drugi svjedoci. Bijedić je tada tvrdio da je 1, 2 miliona KM uz kamate kreditnih sredstava, utrošeno u izgradnju jednog panonskog jezera koje je kasnije preknjiženo na Grad Tuzla.

Prijava je urađena na osnovu informacija koje je dobio od zaposlenih u Direkciji za izgradnj te nalaza finansijske policije.

Bijedić je Naveo je da taj nalaz nije tretiran u predmetu u kojem je on osumnjičen, a vezan je za izgradnju SPO 15. maj u Tuzli te je tražio izuzeće Ćazima Serhatlića, postupajućeg tužioca.

Više od deset godina građani koji su kupili stanove i poslovne prostore ne mogu useliti u spornu zgradu, a brojni protesti nisu urodili plodom.