19.06.2024.
HomeSvijetEl Salvador: U najveći-zatvor na svijetu smješteno 65.000 članova ozloglašene bande, bez...

El Salvador: U najveći-zatvor na svijetu smješteno 65.000 članova ozloglašene bande, bez prostitutki, telefona i računara

Šokantne fotografije prikazuju ultranasilne članove bandi nagurane u najveći svjetski mega-zatvor. U zatvor iz kojeg se, kako se hvale tamošnji službenici, ne može pobjeći, stigla je prva ekipa zatvorenika, pripadnika jedne od najokrutnijih, najkrvoločnijih bandi na svijetu – notorne Mare Salvatruche ili MS-13. El Salvador je ove sedmice uhvatio čak 65.000 ljudi povezanih s ovom bandom koja djeluje i u Los Anđelesu.

Odluka predsjednika

Masovna hapšenja stižu kao rezultat odluke predsjednika Najib Bukelea da se konačno zemlja uhvati u koštac s nevjerovatno visokom stopom kriminala.

Novi zatvor, izgrađen upravo za te namjere, prostire se na čak 166 ha što ga čini najvećim na svijetu. Bukele izričito obećava da u novom zatvoru zatvorenici neće imati pristup “prostitutkama, video igrama, mobilnim telefonima niti računarima”, kao što je dosad bio slučaj, prenosi Jutarnji.

Blokiran signal

Posebna elektronska oprema će blokirati signale telefona kako bi se spriječila bilo kakva komunikacija iz zatvora. Zatvor se sastoji od čak osam zgrada, od kojih svaka sadrži ćelije za više od 100 zatvorenika. Zamjenik ministra pravosuđa Salvadora Osiris Luna obećao je da će zatvorenici biti stavljeni u režim prisilnog rada.

Najveći zatvor na svijetu. Twitter

Inače, Bukele je u Salvadoru zbog bandi proglasio vanredno stanje koje je u nekoliko navrata produženo. Sada se hapšenja mogu izvršiti bez naloga, vlasti imaju pristup privatnim komunikacijama, a pritvorenici čak više nemaju pravo ni na advokata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti