Ekonomska struka predložila mjere i rješenja za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom

0
Studija koju izdaje Friedrich Naumann Fondacija predstavlja pogled na postojeće stanje bosanskohercegovačke ekonomije, s naglaskom na mikroekonomske i makroekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Jedan od autora Admir Čavalić za Klix.ba kaže kako je ovo specifična kriza i da se mora reagovati čim prije.

“Svaki dan znači milione KM štete domaćoj privredi i gubitak na stotine nezaposlenih. Zbog toga ćemo danas popodne predstaviti sveobuhvatan dokument sa nekih 50-tak mjera za različite nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini”, izjavio je on.

Progresivni dio struke je promtno reagovao na početku krizu s prijedlozima i idejama kako minimizirati negativne efekte koronavirusa na ekonomiju u BiH, kaže Faruk Hadžić.

“U dokumentu koji će se predstaviti javnosti, pored predloženih mjera, ponudili smo i projekcije kretanja naše ekonomije zavisno od mjera pomoći države prema privredi sve u cilju ukazivanja na hitnost i neophodnost reakcije, što može pomoći donosiocima odluka u BiH”, najavio je Hadžić.

Damir Bećirović smatra da se danas nalazimo u nepoznatom teritoriju, da ova ekonomska i društvena kriza nosi puno neizvjesnosti.

“Prvi put u novijoj istoriji nemamo jasan ekonomski uzrok krize. Ovo je ekonomski ‘crni labud’ koji je zaustavio svjetsku ekonomiju. Mi kao ekonomisti ne dajemo recepte za izlazak iz krize, egzaknost je privilegija prirodnih i tehničkih nauka, mi nudimo bolje razumijevanje ekonomskih dešavanja i okvir koji može pomoći svima od vlasti i privrede, do pojedinaca da ga iskoriste kako bi kreirali svoj najbolji put i način izlaska iz ove situacije, a koja je, naglašavam, više nego kompleksna”, kazao je.

Primarni cilj izvještaja je, kako navode autori, da se nosioci različitih nivoa vlasti upoznaju sa stanjem, projekcijama ekonomskih kretanja i konkretnim mjerama i načinima finansiranja istih s ciljem ublažavanja, izvjesno, veoma teških posljedica pandemije po ukupan ekonomski život. Ovaj dokument treba da posluži donosiocima odluka da što kvalitetnije razumiju s kojim se potencijalnim problemima susrećemo kao ekonomija i društvo, a predložene mjere i savjeti trebaju da im pomognu u formulisanju vlastitih rješenja, za koja moraju da preuzmu političku i stručnu odgovornost.

Izvor: Klix.ba