24.06.2024.
HomeSvijetEgipat planirao proizvesti 40.000 raketa za Rusiju krijući od Amerikanaca

Egipat planirao proizvesti 40.000 raketa za Rusiju krijući od Amerikanaca

Predsjednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi nedavno je naredio svojim podređenima da proizvedu do 40.000 raketa koje će tajno poslati u Rusiju, prema dokumentu američke obavještajne službe koji je procurio.

On je jedan od najbližih američkih saveznika na Bliskom istoku i glavni primaoc američke pomoći.

Dio strogo povjerljivog dokumenta, datiran 17. februara, sažima razgovore između Sisija i visokih egipatskih vojnih dužnosnika i također spominje planove za opskrbu Rusije artiljerijskim projektilima i raketama. U dokumentu Sisi upućuje dužnosnike da proizvodnju i isporuku raketa drže u tajnosti “kako bi izbjegli probleme sa Zapadom”.

Povjerljive datoteke

Washington Post je dobio dokument iz gomile slika povjerljivih datoteka objavljenih u febrauru i martu na Discordu. Dokument nije ranije objavljen.

Opskrba Rusije oružjem za rat u Ukrajini predstavljalo bi potencijalno eksplozivno kockanje za Egipat, državu koja, uprkos produbljivanju veza s Moskvom, ostaje duboko uložena u svoje partnerstvo sa SAD, koje već desetljećima zemlji osigurava više od milijardu dolara godišnje u sigurnosnoj pomoći.

U dokumentu se izričito ne navodi zašto je Rusija zainteresovana za nabavu raketa, ali ruska vojska troši ogromne količine streljiva u ratu, a američka vlada tvrdi da Sjeverna Koreja tajno opskrbljuje Rusiju topničkim projektilima i da Kina razmatra uraditi isto.

Ekspliciran rat

Sara Margon (Sarah), direktorica američke vanjske politike pri Fondacijama Otvorenog društva i bivša kandidatkinja Bajdenove (Biden) administracije za najvišu dužnost za ljudska prava u State Departmentu, rekla je da je namjerna prodaja i isporuka raketa ruskoj vladi, koja je počela eksplicitan rat i druge zvjerske zločine, nedopustiva, posebno za navodno bliskog američkog saveznika.

– Otkrića u dokumentu, ako su tačna, postavljaju pitanje trebaju li SAD nastaviti braniti i podupirati Egipat ako Sisijeva vlada traži prodaju koja bi služila trenutnim potrebama Kaira, ali bi vjerojatno imala ozbiljan negativan globalni utjecaj – rekla je Margon.

U dokumentu se opisuje kako je Sisi 1. februara izdao upute za držanje u tajnosti opskrbe raketama kako bi “izbjegao probleme sa “Zapadom”, govoreći osobi koja se spominje samo kao Salah al-Din da radnicima treba reći da su projektili namijenjeni za egipatsku vojsku. Salah al-Din je vjerojatno Mohamed Salah al-Din, državni ministar za vojnu proizvodnju.

U dokumentu se citira Salah al-Din koji je rekao da će “narediti svojim ljudima da rade u smjenama ako bude potrebno jer je to najmanje što je Egipat mogao učiniti da se Rusiji oduži za neodređenu pomoć ranije.” U dokumentu nije jasno kakva je bila ranija ruska pomoć. U dokumentu koji je procurio navodi se Salah al-Din koji je rekao da su mu Rusi rekli da su voljni “kupiti sve”.

Pristup pšenici

Moskva i Kairo nedavno su sklopili nekoliko značajnih ugovora, uključujući ovogodišnji sporazum da Rusija izgradi veliku željezničku radionicu u Egiptu. Rosatom, ruska državna korporacija za atomsku energiju, također je prošle godine započela izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane.

Nakon što je rat u Ukrajini poremetio pristup ukrajinskoj pšenici, Kairo se uvelike počeo oslanjati na kupovinu ruskog žita. Aranžman je pomogao Egiptu da izbjegne nestašice pšenice koje bi mogle izazvati socijalne nemire u zemlji u kojoj je siromaštvo rašireno, a hljeb se poslužuje uz gotovo svaki obrok. Egipat želi da izbjegne nemire kod kuće, gdje akutna ekonomska kriza , uključujući devalviranu valutu, visoku inflaciju i skokovito rastuće cijene hrane, djelomično potaknute ratom u Ukrajini, izazivaju frustracije među stanovništvom.

U dokumentu se navodi kako je Sisi rekao da je razmišljao o prodaji “običnih stvari” Kini kako bi napravio mjesta za “više proizvodnje Sakr 45”, što je referenca na tip rakete od 122 milimetara koju proizvodi Egipat. U dokumentu se izričito ne navodi jesu li rakete koje bi se proizvodile za Rusiju bile Sakr 45, no takve bi rakete bile kompatibilne s ruskim višecevnim bacačima raketa Grad.

Opskrba ruske vlade oružjem bi također mogla pokrenuti američke sankcije Egiptu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti