Džonson: Putinove “barbarske akcije” su test za cijelo čovječanstvo

0
A person near the Place de la Republique in Paris holds a placard with an image of Russian President Vladimir Putin during an anti-war protest March 5, 2022, following Russia's invasion of Ukraine. (CNS photo/Johanna Geron, Reuters)

Barbarske akcije ruskog predsjednika Vladimira Putina su test, ne samo za Ukrajinu nego i za cijelo čovječanstvo, rekao je britanski premijer Boris Džonson u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenosi Anadolu Agency.

Prema saopćenju britanske vlade, Džonson i Zelenski “osudili su ubistva američkih novinara Brenta Rejnauda i veliki broj nevinih Ukrajinaca i otmicu gradonačelnika Dnjeprorudna i Melitopolja.

Privođenje kraju

– Velika Britanija će nastaviti da traži više opcija za jačanje samoodbrane Ukrajine, radeći sa partnerima, uključujući i sastanak združenih ekspedicionih snaga u Londonu u utorak – rekao je Džonson.

Naglasio je kako će Velika Britanija nastaviti da stoji uz Ukrajinu u svim naporima da se privede kraju katastrofalni konflikt.

Raseljeni unutar države

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, više od 2,5 miliona ljudi izbjeglo je iz Ukrajine, dok je oko dva miliona raseljeno unutar te države.

Najmanje 579 civila je poginulo i 1.002 ranjeno u Ukrajini, procjena je agencija Ujedinjenih naroda.

SAD, EU i mnoge druge zemlje uvele su sankcije Moskvi, a mnoge globalne kompanije suspendovale su sve operacije u toj zemlji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here