20.04.2024.
HomeNovostiDvojica pacijenata zaraženih virusom korona na UKC-u RS, jedan u kućnoj izolaciji

Dvojica pacijenata zaraženih virusom korona na UKC-u RS, jedan u kućnoj izolaciji

Sva tri pacijenta zaražena virusom korona u Republici Srpskoj dobro se osjećaju, dva su smještena na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra, a jedan je u kućnoj izolaciji, rekla je pomoćnik direktora za medicinska pitanja UKC-a Banjaluka Zvezdana Rajkovača.

Rajkovača je za “RTRS” ispričala da su dva pacijenta iz Banjaluke, koji su smješteni na Infektivnoj klinici UKC-a, dobrog zdravstvenog stanja i da nemaju temperaturu, a da se treći pacijent, muškarac iz Čelinca, nalazi u kućnoj izolaciji.

Ona je podsjetila da se pacijenti sa simptomima – povišena temperatura, kašalj, otežano disanje i opšta malaksalost, a boravili su u zemlji u kojoj se zaraza proširila, zadržavaju u bolnici.

Prema njenim riječima, kada se simptomi povuku, oni se otpuštaju u kućnu izolaciju koja podrazumijeva strogi boravak u kući i nošenje maske u prostoriji u kojoj boravi da bi se zaštitili ostali ukućani.

Pacijenti koji sumnjaju na zarazu virusom korona prvo se telefonski javljaju domu zdravlja, nakon čega se, ukoliko se utvrdi prisustvo navedenih simptoma, upućuju na Infektivnu kliniku UKC-a, gdje ga preuzimaju ljekari i medicinsko osoblje obučeni u posebnu zaštitnu odjeću.

Kada se simptomi povuku i stvore uslovi za otpuštanje pacijenta, pacijent se upućuje kući u izolaciju.

Epidemiolog u Domu zdravlja Banjaluka Vesna Lučić Samardžija poručila je građanima da se pridržavaju zvaničnih informacija, te da vode računa o higijeni, kao osnovnoj preventivnoj mjeri.

Građanima, koji sumnjaju na zarazu virusom korona i koji su doputovali iz tih zemalja, Samardžija je preporučila da se telefonski jave Domu zdravlja.

Ona je rekla da u Srpskoj nema lokalne transmisije, te da su tri pacijenta povezani slučajevi.

“Ne bih preporučila u ovom trenutku smanjivanje socijalnih kontakata ako smo zdravi, ako nemamo simptome i ako nismo boravili u zemljama gdje se zaraza proširila”, dodala je Samardžija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti