15.07.2024.
HomeSvijetDvojica braće Iranaca u Švedskoj optuženi za špijuniranje za Rusiju

Dvojica braće Iranaca u Švedskoj optuženi za špijuniranje za Rusiju

U Švedskoj su dvojica braće državljana Irana optuženi za špijuniranje za Rusiju.

U saopćenju iz Švedskog tužilaštva navedeno je da su braća Peyman Kia i Payam Kia optuženi za dijeljenje povjerljivih podataka Švedske s Rusijom.

Braća Iranci dijelili su povjerljive informacije s ruskom vojnom obavještajnom službom (GRU) od septembra 2021. do septembra 2022., navedeno je u optužnici do čijeg teksta je došao Associated Press (AP).

“Bila je to mješovita istraga zločina koje je bilo teško istražiti. Sumnje su se odnosile i na ozbiljne zločine protiv švedskog obavještajnog i sigurnosnog sistema”, izjavio je Per Lindqvist, glavni tužilac Švedske nacionalne sigurnosne službe.

On je naveo da je jedan od braće podijelio prikupljene informacije dok je radio u švedskoj domaćoj obavještajnoj agenciji i oružanim snagama te zemlje, te da su podaci došli od raznih tijela unutar sigurnosne i obavještajne službe zemlje.

Švedsko tužilaštvo navelo je da većina informacija u preliminarnoj istrazi povjerljiva i nije moglo dati detalje.

Prema izvješćima švedskih medija, braća, koja su u zatvoru od novembra 2021., izjasnili su se da nisu krivi. Ipak, u slučaju da budu proglašeni krivima, mogli bi se suočiti s doživotnom robijom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti