19.06.2024.
HomeLifestyleDvije namirnice koje liječe anemiju..

Dvije namirnice koje liječe anemiju..

Lomljivi nokti, umor, gubitak apetita i razdražljivost neki su od znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju. Anemija se može liječiti, ali i spriječiti na nekoliko načina.

Osnovno je povećanje unosa gvožđa hranom, pre nego što se pribjegne dodacima prehrani i suplementima.

Osim mesa živine i mahunarki, trebalo bi jesti dovoljne količine voća bogatog vitaminom C jer on pomaže apsorpciju gvožđa u organizmu.

Najviše vitamina C sadrže paprike, pomorandže, spanać, kivi, ali najbolji prirodni lijek za anemiju ipak, ističu nutricionisti, je šipak. Osim što obiluje vitaminom C, bogat je i gvožđem i mineralima.

Druga namirnica koja je prvi vrhu spiska boraca protiv anemije je cvekla. Ona čisti tijelo, prenosi kiseonik i povećava unos gvožđa. Sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od glavnih “aktera” u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, u krvi.

Dobro je kombinovati povrće i meso uz prirodni voćni sok, zbog vitamina C. Trebalo bi izbegavati kombinaciju povrća i mesa uz žitarice i mlijeko jer te dvije namirnice smanjuju apsorpciju gvožđa. Malokrvnost je često uzrok i slabijeg uspjeha u školi kod djece, zbog čestog umora i nedostatka energije za izvršavanje brojnih intelektualnih obaveza.

Raznovrsna ishrana uz puno zelenog i crvenog povrća, meso tri do četiri puta nedeljno i izbjegavanje brze hrane i tijesta najbolji su način prevencije.

 

 

 

zadovoljna.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti