Dvadeset godina zatvora Koji Nikoliću i Spasoju Vidakoviću iz Lopara zbog obljube maloljetne djevojčice

0

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Koju Nikolića (60) i Spasoja Vidakovića (46) iz Lopara na 20 godina zatvora zbog obljube maloljetne djevojčice.

Nikolić je osuđen na deset i po, a Vidaković na devet i po godina. Oglašeni su krivim za obljubu djevojčice, koja je tada imala 13 godina i sedam mjeseci, te zbog upoznavanja djeteta s pornografijom koju su joj prikazivali na mobilnim telefonima. Djela su počinjena u oktobru 2018. godine na dvije različite lokacije.

Odbili žalbu

– Sudsko vijeće je odbilo žalbu odbrane kao neosnovanu, dok se tužilaštvo nije ni žalilo. U potpunosti je potvrđena prvostepena presuda koju je izrekao Okružni sud u Bijeljini – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnost. U prvostepenoj presudi se navodilo da su optuženi radi zadovoljenja polnih nagona iskoristili stanje nedovoljne duševne razvijenosti žrtve, odgojnu zapuštenost i teške socijalne i materijalne prilike porodice u kojoj živi, te veliku nesrazmjeru u životnoj dobi. Nikolić je od žrtve stariji čak 44 godine.

– Nakon izvršene obljube, žrtvu su zastrašivali i prijetili da će je ubiti ako progovorio o tome što joj se desilo – navodilo se u presudi.

Kroz kakav pakao je žrtva prošla svjedoči psihijatrijsko veštačenje u kojem se navodilo da su djela optuženih ostavila posljedice na psihičko zdravlje žrtve i njen duševni razvoj i odgoj zbog preživjele seksualne traume. Kao žrtva seksualnog nasilja, djevojčica je izdvojena iz sredine u kojoj je živela radi zaštite, ali i odgoja smještena u sigurnu kuću.

Prijetio ubistvom

U izrečenu kaznu Nikoliću i Vidakoviću je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 23. jula 2019. do 1. aprila 2020. godine. Odlukom Vrhovnog suda RS tada su obojica puštena na slobodu, ali je 15. aprila ta odluka poništena i vraćeni su iza rešetaka. Njihovo puštanje na slobodu izazvalo je oštru reakciju šire društvene zajednice, a posebno mještana Lopara. Regovala su i brojna udruženja za zaštitu žena i djece od nasilja, kao i pojedinci na društvenim mrežama što se, između ostalog našlo i među dokazima tužilaštva.

Najveći revolt iskazivali su roditelji žrtve, koji su se dobro poznavali sa optuženim Nikolićem. Tokom prvostepenog postuka otac žrtve je čak prijetio ubistvom Nikoliću, navodeći da ga “očima ne može gledati”.