20.06.2024.
HomeNovostiDva krivična djela u najavi: Zašto Novalić nabavlja kineske vakcine i zašto...

Dva krivična djela u najavi: Zašto Novalić nabavlja kineske vakcine i zašto s njima gradi osporavani Blok 7 u Tuzli?

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga, s kojim je razgovarao o nabavci vakcina i izgradnji Bloka 7.

Kada je riječ o pregovorima za nabavku vakcina protiv koronavirusa, premijer Novalić je upoznao kineskog ambasadora s naporima koje nadležni predstavnici Federacije BiH kontinuirano ulažu kako bi se u što skorijem roku nabavila veća količina doza vakcina za potrebe građana u FBiH.

“Premijer Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina, analize i ispitivanje tržišta pokazali, da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i dogovore. Federacija BiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane, te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja. Naglasio je i da Federacija potpisivanjem ovog ugovora neće odustati od direktne nabavke vakcina Sputnik i Pfizer, za čiju nabavku su ugovori također u završnoj fazi, jer je cilj vakcinisati što veći broj građana Federacije”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Prevencija i kontrola su najbolji način suzbijanja širenja pandemije i njenih posljedica, složni su sagovornici, a vakcinacija je najbrži način zaštite onog najbitnijeg, zdravlja građana.

Ambasador Ping je istakao da kineska vlada podržava ostvarenu saradnju, te kako je, i pored potrebe za vakcinacijom svojih građana, njihovo opredjeljenje da je kineska vakcina javno dobro svih ljudi.

Tokom susreta premijer i ambasador su razmijenili i informacije o projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Premijer Novalić je ponovio opredjeljenje Vlade FBiH da se ovaj projekt implementira, te istakao da je u okviru svojih nadležnosti Federalna vlada ispoštovala sve korake kako bi došlo do realizacije ovog značajnog energetskog projekta. Konstatovano je da sve uključene strane zajedničkim doprinosom i dodatnim konsultacijama trebaju pronaći najbolje rješenje za provedbu ovog projekta, a time i doprinijeti energetskoj stabilnosti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti