20.07.2024.
HomeNovostiĐukanović izgubio vlast nakon tri desetljeća

Đukanović izgubio vlast nakon tri desetljeća

Temeljem 95 posto obrađenih glasačkih listića, crnogorski Centar za monitoring potvrdio je u ponedjeljak rano ujutro da oporba ima većinu mandata u crnogorskom parlamentu te da Đukanovićeva Demokratska partija socijalista nakon 30 godina ide u oporbene klupe.

Prema podacima Centra, DPS ima 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, “Mir je naša nacija” 10 mandata, “Crno na bijelo” četiri. Po tri mandata imali bi Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, dva SDP i dva mandata dvije liste albanskih partija.

Tri oporbene stranke imaju dosta više mandata

Kad se sve zbroji, tri oporbene koalicije imaju 41 mandat, a ako bi se tome pridodala i dva mandata SDP-a Ranka Krivokapića, koji je posljednje četiri godine proveo u oporbi, nakon što se 2016. godine sukobio s Đukanovićem i napustio vladajuću koaliciju u kojoj je bio punih 18 godina, ispada da oporba ima jaku većinu.

Prvi sljedeći korak, koji najavljuju čelnici oporbe, bit će formiranje ekspertne vlade koja bi Crnu Goru vodila do izlaska iz gospodarske krize. U prvim govorima nakon proglašenja pobjede tu ideju podržali su čelnici sve tri koalicije.

Politički analitičar: Izgubio je izbore zbog sukoba s SPC-om

Politički analitičar Miloš Bešić rekao je, gostujući u izbornoj noći na Televiziji Vijesti, da je Đukanović izgubio vlast zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sukoba sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja je pod motom “ne damo svetinje” mobilizirala vjernike te je organizirala masovne prosvjede protiv tog zakona.

Također je sudjelovala u formiranju prosrpske oporbene koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

To se pogotovo vidjelo kada je nakon proglašenje pobjede, u ponoć, čelnik te koalicije Zdravko Krivokapić došao u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje ga je dočekao mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije, dok su njihovi pristaše u okolici hrama slavili pobjedu oporbe.

Navedeni zakon je, prema vjerovanju SPC-a, paravan crnogorske države za otimanje crkvene imovine, manastira i crkava.

Đukanović sinoć priznao da nemaju većinu

Predsjednik Crne Gore i čelnik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović rekao je u prvom obraćanju nakon parlamentarnih izbora da poštuje rezultat koji je postigla oporba te je priznao da za sada njegova partija, s tradicionalnim koalicijskim partnerima, nema većinu u tamošnjoj skupštini.

“Još uvijek pristižu rezultati i teško je reći što je pouzdana informacija. S koalicijskim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mjesta i dalje traje“, rekao je Đukanović, istaknuvši da je obrađeno preko 90 posto glasova.

Naglasio je i da će sačekati konačne rezultate Državne izborne komisije, dodavši da će poštovati njihove rezultate.

“Naša partija je tijekom svog ukupnog postojanja na političkoj sceni izgradila profil građanske partije, koja se bori za multietničko društvo i europski sistem vrijednosti. Mislimo da smo tijekom prethodnih godina napravili iskorak, da je Crna Gora postala svjetionik na Zapadnom Balkanu i nadam se da će tako ostati i da će Crna Gora ostati stabilna država”, priopćio je Đukanović.

Milo Đukanović bio je crnogorski premijer u četiri mandata (1991.-1993., 1993.-1996., 1996.-1998.; 2003.-2006.; 2008.-2010.; 2012.-2016.), a predsjednik Crne Gore u dva mandata (1998.-2002.), kao i u aktualnom mandatu koji je počeo u travnju 2018. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti