15.04.2024.
HomeNovostiDroga ušla i u osnovne škole

Droga ušla i u osnovne škole

Broj osoba koje zlorabe drogu u našoj zemlji sve je veći, pokazuju neformalne statistike. No, zvaničan podatak o broju konzumenata ne postoji. Ono što postoji je državna strategija nadzora nad opojnim drogama, ali i tu nedostaje akcijski plan na svim razinama. Kako se onda izboriti protiv te pošasti?

Granica prvog uzimanja droga u našoj zemlji sve je niža. Ova pošast, kažu stručnjaci, ušla je u osnove škole.

Prevencija ključna

U ogromnom je porastu zloupotreba amfetamina, a povećana je i konzumacija marihuane. Upotreba heroina i kokaina stagnira.

Pomaka u nadzoru ovog vida kriminala ima, kažu stručnjaci.

Ipak, iako postoji državna strategija nadzora nad opojnim drogama, akcioni plan nikada nije donesen. Državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić o ovome danas kaže:

“Nećemo to danas komentarisati”.

Boro Goić iz Udruženja “Proslavi oporavak”, ističe da ćemo još uvijek ostati na niovu od prije 30 godina kada smo imali neke totalne druge ovisnosti.

“Moramo ići u korak sa vremenom. Nažalost, mi ne možemo strategiju da spustimo do lokalnog nivoa gdje bi se onda lokalne organizacije pa na kraju krajeva i škole preventivno, pa Domovi zdravlja u smislu tretmana, još više uključile i ispratile to što piše”, naveo je.

Pored državnog nadzora nad ovim vidom kriminala, važna je i prevencija, kažu stručnjaci. U medijima forsirati priču o tome. Educirati djecu već u osnovnim školama. A vrlo bitna je i podrška onima koji su u fazi oporavka.

“Razgovarati o tome, zagovarati mogućnost stabilnog oporavka, odmaknuti se od prevencije u vidu priče “Nemoj uzimati drogu”, nije to dobro, onda maloljetnik proba drogu i skonta da je to nešto najbolje što je u životu probao, ali samo taj prvi put kad je to uradio. Već drugi put je put ka propadanju”,rekao je Elmedin Muratbegović, profesor sa FKN UNSA.

Podrška porodice

A upravo je radoznalost najčešći razlog zbog kojeg maloljetnici kroče u svijet droge. Ali brojni su i drugi.

“Od te neke radoznalosti do uticaj društva, pritiska vršnjaka, do te neisounjene potrebe, odnosno potrebe da se na neki način nekad ispuni ta unutrašnja praznina, bol, neka traumatska iskustva koja su povezana nekad s problemima u porodici. Dakle, govorimo zaista o širokoj paleti razloga zašto neka osoba počne, odnosno proba uopće bilo kakvu supstancu”, istaknula je psihologinja Mediha Kovačević.

Stoga, pored edukacije mladih, potrebna je i edukacija roditelja. Kako se približiti djetetu u vrijeme puberteta? Kako uspostaviti dobru komunikaciju? Kako prepoznati sumnjiva ponašanja maloljetnika? A važno je i znati, kažu stručnjaci, da oporavak od ovisnosti nije jednostavan, ali nije nemoguć. Potrebna je podrška, prvenstveno porodice, a onda i šire okoline.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti