Dritan pojma nema: Podržava “Otvoreni Balkan”, a ne zna da je taj projekat propao, jer se Njemačka vraća “Berlinskom procesu”

0

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da se zalaže za regionalnu inicijativu koju, između ostalog, zovu i Otvoreni Balkan.

Abazović je za prištinsku televiziju Klan Kosova rekao da je Otvoreni Balkan osmišljen tako da obuhvati šest zemalja Zapadnog Balkana, a ocijenio je da bi Kosovo imalo najveću korist od učešća, dajući im tako podršku za prihvatanje inicijative.

“Otvoreni Balkan je napravljen za šest država, nije pravljen za pet i po država ili tri i po države, već za šest država. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda griješim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u bilo kojoj regionalnoj inicijativi”, rekao je Abazović.

Inače, ni Bosna i Hercegovina nije još uvijek iskazala jasan i ujednačen stav o ovom savezu s obzirom na to da još uvijek nije postignut konsenzus među liderima. Nakon što se inicijativa pojavila i nakon što ju je podržala i međunarodna zajednica, u bh. političkom vrhu postoji određena doza skepticizma prema ovoj ideji, međutim mnogi smatraju da bi od Otvorenog Balkana imali značajne koristi.

Neki od razloga za neulazak u ovakav ekonomski savez koji smo mogli čuti u BiH i regionu je i taj da Otvoreni Balkan inicira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi stvorio “Veliku Srbiju”. Ovo jer Abazović odbacio kao besmislice navodeći da u projektu učestvuje i Albanija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here