Dramatično obraćanje direktora UKC RS: Imamo još nekoliko tona kiseonika

0

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) raspolaže sa još nekoliko tona kiseonika, a pregovori o pronalasku načina za kratkoročno snabdijevanje se obavljaju, izjavio je za agenciju Srna generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

Đajić je ukazao na činjenicu da za nabavku kiseonika postoje tehnički preduslovi koji se ne mogu brzo rješiti.

On je istakao da je na tržištu nemoguće kupiti cisterne i tankove, boce za kiseonik, a da u državi nije riješen trajni način snabdijevanja.

‘Messer’ može da dostavlja pet cisterni kiseonika sedmično u Banju Luku

Kompanija „Messer“ Sarajevo je u mogućnosti da organizuje dostavu pet cisterni medicinskog kiseonika sedmično u Banju Luku, plus jedan kamion medicinskog kiseonika u medicinskim bocama, saopšteno je u utorak 5. oktobra iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

„Predstavnik kompanije Messer me je obavijestio da su u mogućnosti da organizuju dostavu pet cisterni (jedna cisterna je kapaciteta cca 23 tone) medicinskog kiseonika sedmično, plus jedan kamion medicinskog kiseonika u medicinskim bocama (prvih 150 boca bi bile date na revers, jer je evidentno da u Republici Srpskoj nema dovoljno medicinskih boca, ako ih i ima uopšte)“, navodi se u saopštenju direktora Agencije, Aleksandra Zolaka.

Navedene količine bi se uvozile iz Republike Hrvatske, te potom isporučivale u Banjaluku.

“Uzimajući u obzir da je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske (jednog od entiteta u BiH) izračunalo da su sedmične potrebe zdravstvenih ustanova RS oko 120 tona, može se izvući zaključak da su potrebne količine medicinskog kiseonika obezbijeđene i dostupne. Predstavnika kompanije „Messer“ sam zamolio da ovu informaciju proslijedi i ministru zdravlja Alenu Šeraniću, da bi on preduzeo potrebne radnje iz nadležnosti Ministarstva na čijem je čelu” zaključuje se u saopštenju.

Važne činjenice:

  • Univerzitetski klinički centar Banja Luka nema zalihe medicinskog kiseonika, nakon što je 28. septembra glavnom dobavljaču kiseonika, firmi TGT Tehnogas iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika.
  • Afera “Kiseonik” otkrivena je nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS) i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.
  • Osumnjičene u ovoj aferi Stanivuković tereti za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.
  • Industrijski kiseonik se uglavnom koristi za zavarivanje, plinsko zavarivanje i druge namjene u industriji. Može da sadrži i štetne plinove poput ugljičnog monoksida i metana.
  • Medicinski kiseonik se odnosi na korištenje kriogenog odvajanja za odvajanje kiseonika iz atmosfere za distribuciju kiseonika za medicinsko liječenje pacijenata. Primjenjuje se za liječenje respiratornih bolesti, te bolesti srca i cerebrovaskularnog sistema. Može se koristiti i za druge medicinske namjene.

RFE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here