19.04.2024.
HomeSvijetDrama bosanskih vozača u Italiji: "Blokirani na parkinzima, nemoguće im je dopremiti...

Drama bosanskih vozača u Italiji: “Blokirani na parkinzima, nemoguće im je dopremiti novac, hranu, vodu”

Oko 150 vozača sa područja Banja Luke, Gradiške, Prijedora, Doboja, Modriče i Bijeljine, blokirano je od noćas na parkinzima širom Italije, nakon što je vlada proširila mjere karantene zbog korona virusa na cijelu zemlju i zatvorila granice.

Većina ih je u ovu zemlju otputovala u nedjelju.

Nalaze se u jako teškoj situaciji, nemoguće im je dopremiti novac, hranu, vodu i neophodno je da reaguju institucije BiH, prije svega Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Izjavio je ovo za banjalučku “Buku” Nikola Grbić, iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj, napominjući da se brojka od 150 vozača odnosi samo na sjever RS-a, dok za kompletnu BiH, nema podatke.

“U kontaktu smo s njima. Oni su tu gdje su se zatekli u momentu kada je Italija blokirala granice, u kamionima, na parkinzima. Koliko će sve trajati, suvišno je i pričati, ali zaista su u problemima. U kamionima nemaju mogućnost ni za ličnu higijenu, kako doći do hrane, vode, novca, kada je zabranjena svaka vrsta okupljanja.

Ovo je problem koji mogu riješiti jedino institucije i Ministarstvo vanjskih poslova BiH I Italije. Treba vidjeti na koji način doći do naših ljudi, kako ih prebaciti u BiH. Pretpostavljam da vožnja automobilom ne dolazi u obzir, jer već imamo informacije da su autoputevi u Italiji bukvalno pusti, bez ijednog vozila”, istakao je Grbić za “Buku”, dodajući da su poslovni gubici koje trpe prevoznici ogromni, jer izvoz u Italiju čini 70 posto hjihovog poslovanja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti