20.07.2024.
HomeNovostiDRAGAN MIOKOVIĆ O DANAŠNJEM MITINGU U RS-U: “Srbi su krenuli na Srbe”

DRAGAN MIOKOVIĆ O DANAŠNJEM MITINGU U RS-U: “Srbi su krenuli na Srbe”

Dragan Mioković, dugogodišnji policajac u penziji, u naredne četiri godine će biti zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federaciji Bosne i Hercegovine nakon glasova koje je odvojio na Općim izborima. Za N1 je govorio upravo o formiranju vlasti, al ii brojnim drugim temama na političkoj sceni poput održavanja današnjeg mitinga u Republici Srpskoj kojeg organizuje Milorad Dodik, lider SNSD-a navodeći da je on pokazatelj da su “Srbi krenuli na Srbe”.

Mioković je na početku naveo da je ove godine na izborima Naša stranka ostvarila najbolje rezultate pogotovo u izbornoj jedinici 407 u kojoj je on bio nosilac liste.

“Kroz predizbornu kampanju i u njenoj najavi sam najavio da ću ukoliko prođem u federalni parlament, primarno raditi na dvije stavri. Prva je jačanje modaliteta civilne kontrole nad rezultatima policije i policijskih agencija u Federaciji BiH i drugo da ću nastaviti raditi ono što uspjeli uraditi zastupnici Naše stranke u sudijskom vremenu prošlog mandata federalnog parlamenta gdje su doneseni određeni zakoni zaštite najugroženijih kategorija prije svega žena i djece”, naveo je Mioković.

Pojasnio je da je organizacija policije u FBiH poprilično komplikovana budući da nadležnost nad njom imaju kantoni pa shodno tome postoji 11 policijskih agencija. Iz toga je izdvojio FUP koji je u nadležnosti Federacije BiH, naglasivši da policija, bez obzira na kojem nivou djeluje, mora djelovati bez utjecaja politike.

“Dakle, planiranje i organizacija policijskih aktivnosti je ekskluzivno policijsko pitanje s kojim niko ništa nema, to moraju raditi policijski profesionalci. S druge strane, svugdje u civilizovanom svijetu, a u našem slučaju kada je riječ o kantonalnom nivou – policijski komesar, a kada je riječ o federalnom nivou – direktor Federalne uprave policije, odgovaraju i dogovoran je civilnom licu izabranom na demokratskim izborima. U našem društvu postoje tzv. nezavisni odbori koji prate i regulišu rad policijskih komesara ili direktora federalne policije. Ja ću se zalagati za to da civilna strukutra, prije svega mislim na ministre unutrašnjih poslova, kao svugdje u Evropi, ima legitimno pravo da na početku neke izvještajne kalendarske godine skupa sa neposrednim policijskim rukovodiocem kaže šta zajednica očekuje od policije”, pojasnio je Mioković.

Koaliranje Naše stranke na federalnom nivou?

Interesovalo nas je s kim će Naša stranka koalirati na federalnom nivou?

“Mi već vodimo razgovore oko uspostave vlasti na federalnom nivou, međutim, mi pregovaramo ne rastaljavamo se. Pregovaramo na način uspostavljanja programske koalicije koja će biti dogovorena, stavljena na papir i predstavljena sa jasno navedenim stvarima koje želimo uraditi. U ovom trenutku mogu potvrditi da je Trojka stabilna, mi sa našim partnerima – SDP-om i Narodom i pravdom sasvim otvoreno i konkretno razgovaramo i pregovaramo. Na kantonalnom nivou (Kanton Sarajevo) ćemo sigurno nastaviti sa svime onim što smo prije počeli, a kada je riječ o federalnom nivou, mogu potvrditi da vodimo ozbiljne razgovore sa Strankom za BiH, ali naglašavam, pravljenje programskih koalicija, anikako koalicije za pozicije”, dodao je.

Komentarisao je i odluku Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH da na dan Općih izbora nametne izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH, a zbog čega su jučer ponovo održani protesti ispred OHR-a u Sarajevu.

“Sami tajming, tačnije, datum donošenja te odluke je skandalozan. Demokratska Evropa ne poznaje mijenjanje izbornih pravila ni u izbornoj godini, a posebno ne na dan izbora i ova država kakva je god takvo nešto nije zaslužila. Drugo, izmjene, odnosno, meritum onoga što je donio Schmidt samo dodatno komplikuje ionako komplikovan politički sistem u BiH. Te izmjene samo produbljuje potenciranje nacionalnih razlika među nama što je u svakom smislu entievropski. Ove izmjene produbljuje u srž najranjivije političke kategorije – Ostalih koji su ponovo zapostavljeni kada su riječ pozicije na vlasti. Iskreno se nadam da ove izmjene neće opstati i ostati i nije mi jasno u kojem je političkom kapacitetu Schmidt ovdje. Nisam pobornik populističkih poteza”, istakao je Mioković.

Miting u RS-u

Milorad Dodik, lider SNSD-a, danas u Banjoj Luci organizuje miting zbog ponovnog brojanja glasova osvojenih na izborima, a kOji se odnose na predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Mioković smatra da taj skup nema veze sa Bošnjacima.

“Ili muslimanima kako ih Dodik zove. Ja sam etnički Srbin i stoga uzimam za pravo da kažem da su u ovom slučaju Srbi krenuli na Srbe. Dodik organizuje neki miting jer je opozicija tražila da se ponovo prebroje glasovi, a Centralna izborna komisija to prihvatila. On to radi da se neko ne bi sjetio pitati ga otkud mu 750.000 eura da kupi vilu u Beogradu, da djeci pokupuje sve što je pokupovao u Banjaluci. Zbog toga se boji novog brojanja glasova jer zna da gubljenje vlasti za njega znači gubljenje slobode. Slogan je ‘Odbranimo otadžbinu’ pa evo ja sada pitam sunarodnike iz RS od koga je to trebamo štititi i šta je poruka mitinga koji će se večeras organizovati? Na kraju svega, nemam problem s tim da RS neko doživljava kao domovinu i otadžbinu, ali kao entitet unutar BiH. To je populistički potez koji nema veze s pravom politikom već je riječ o unutrašnjoj borbi”, naglasio je Mioković.

Komentarisao je i sigurnosnu situaciju kako u državi tako i u Sarajevu koja se iz dana u dan pogoršava.

“Policija je ogledalo države i ne može biti bolja od nje jer je njen represivni aparat. Snaga nekadašnje milcije nije bila u opremi niti snazi milicajaca tadašnjih već u činjenici da je svaki taj milicajac znao da država stoji iza njega, a svaki građanin je znao da nije dobro krenuti na njega. Danas svaki policajac zna da država ne stoji iza njega. Generalno sam uvijek bio stava da o zločinima koje izvrše maloljetnici generalno i uvijek treba samo načelno pričati. Stari Grci su još u Aristotelovo vrijeme rekli da moraš jesti da bi filozofirao pa tako današnja porodica – majke i očevi moraju mnogo toga prinijeti da mogu jesti da bi mogli vaspitavati djecu. Možda u našem patrijarhalnom društvu ovo neće dobro zvučati, ali pitajmo se je li nam porodica ikada bila na nižim granama, mislim da nije. Kada se desi užas kao neki dan u Sarajevu postavljaju se logična pitanja da li škola u koju su ta djeca išla imaju pedagoga ili psihologa, ako da, onda da li ta djeca imaju dosje i ako ne zašto nema jer se takvi događaji ne dešavaju preko noći. Ovaj užasni čin u kojem su maloljetnice ubile staricu pokazuje da je krajnje vrijeme da se pogledamo u oči i vidimo da li mi imamo kompetenciju u institucijama i sitem koji pravi mrežu zaštite građana. Jer ključni zadatak države je da zaštiti građane. Prema mom mišljenju svi alarmi su upaljeni i ovaj slučaj ne bi smio proći bez detaljne analize i sankcija odgovornih kojih mora biti, a ako ih nema onda smo tek potonuli duboko”, zakjučio je Mioković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti