14.04.2024.
HomeNovostiDRAGA NJIHOVA BIH: Mito i korupcija kao simbol državotvorne SDA

DRAGA NJIHOVA BIH: Mito i korupcija kao simbol državotvorne SDA

SDA BiH ponovo je pokazala zašto im je Bosna i Hercegovina jedna i jedina – nema bolje države u kojoj oni mogu godinama nesmetano biti generatori bezakonja, mita, korupcije, prevara i laži!

Dokazao je to iznova nedavno objavljeni audio snimak razgovora potpredsjednika SDA Asima Sarajlića sa stranačkim kolegama Sabahudinom Delalićem, Muhamedom Šehovićem te neimenovanim članom stranke.

Snimak je objavio Semir Efendić, aktuelni načelnik sarajevske Općine Novi Grad kao dokaz o postojanju trgovine glasovima na izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, gdje je Efendić bio protukandidat kasnije izabranom Fikretu Prevljaku.

Na snimku se čuje kako Asim Sarajlić, kao  predsjednik Kadrovske komisije SDA obećava da će zaposliti suprugu delegatu ukoliko glasa za Prevljaka, odnosno protiv Efendića.

Za one koji poznaju SDA i njen sistem djelovanja, sadržaj ovoga snimka ne predstavlja ništa novo i šokantno. Jedina razlika je što je ovo pokazatelj da SDA ne krade samo druge na izborima nego to čine i međusobno, na unutarstranačkim.

Da se razumijemo, objava snimka ne predstavlja Efendićevo “prosvjetljenje”, nego još jedan u nizu iskaza sujete funkcionera SDA nakon što procijene da su uskraćeni za nešto u stranačkoj hijerahiji. Potpuno je nevažno da li iza svega stoje Aljoša Čampara, Denis Zvizdić i Abdulah Skaka na jednoj, a Sebija Izetbegović, uz Sarajlića i Prevljaka, na drugoj strani.

Također snimak ne predstavlja nikakvu aferu,  nego još jedan ilustrativan prikaz uobičajenog radnog dana kadrova SDA. Nisu iznenađeni ni SDA glasači, jer i oni su svjesni da samo na taj način funkcionira SDA.

Stranka SDA predstavlja jedan od stubova kriminala, mita i korupcije u ovoj državi. Teško se to može nabrojati u jednom tekstu, čak i feljtonu.

Asim Sarajlić, akter sa posljednjeg snimka, nakon optužnice zbog krivičnog djela uticaja, odnosno nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima pod nadzorom SDA, samo je učvrstio svoj položaj u stranci, nastavljajući voditi njenu kadrovsku politiku.

SDA će sigurno ostati dosljedna sebi i nastaviće da podržava i kandiduje provjerene osuđenike i optuženike, poput Asima Kambera, Hamdije Abdića Tigra, Senaida Memića, o kojima je Žurnal napisao na desetine tekstova.

Nije naravno ni Efendićev rad pročišćen od SDA virusa, itekako se on znao prikloniti svom ljubimcu (ili obrnuto, nebitno) Husi Ćesiru ili Okerićima, tajkunima izniklim iz skuta SDA.

Nakon svega, iz SDA poručuju da se snimkom trebaju baviti institucije države. Koje institucije? Možda Obavještajna služba BiH čijeg direktora Sarajlić u snimku navodi kao kooperativnog za stranačke spletke?

SDA je, jednako koliko i koalicioni im partneri HDZ BiH i SNSD, uspostavila sistem kriminalizacije institucija, stranačkog zapošljavanja, nepotizma, provedbi sumnjivih tendera, propalih projekata, uništavanja obrazovanja i zdravstva, sve zarad kratkoročnih političkih ciljeva i dugoročnog bogaćenja pojedinaca.

Ta i takva SDA će nakon toliko “najtežih godina s njima” nastaviti sa samohvalom da bez njih ne bi bilo države. Tačno, bez njih sigurno ne bi bilo ovakve države koju njeni stanovnici svakodnevno napuštaju.

Ne, ništa se neće promijeniti nakon objave ovog ili nekog narednog audio dokaza korupcije. SDA će nastaviti istom matricom. Ukoliko nekada na trenutak i pokleknu, tu su uvijek spremi da u pomoć priteknu drugari iz SBB-a i Demokratske fronte.

 zurnal.info/Autor: Amarildo Gutić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti