Dr. Femić raskrinkao laži vlasti i medija u Banja Luci: “UKC RS je žarište koronavirusa, u toj ustanovi vlada strah”

0

Univerzitetsko klinički centar u Banjoj Luci postao je jedan od klastera i zato i jeste sva frka vezana za povećanje broja oboljelih, kazao je predsjednik Strukovonog sindikata doktora medicine RS-a Midrag Femić.”Ono što su mi rekle kolege i svi ostali jeste da je organizacija po pitanju protokola u Kliničkom centru katastrofalna, da ljudi ne znaju protokole, da nemaju nosače, već doktori i sestre moraju da nose zaražene pacijente sa odjeljenja na Infektivnu kliniku ili u karantine”, rekao je Femić za BN TV.

U medijima, kaže on, imamo hvalospjeve da sve funkcioniše.

“Nemojte onda da se čudite što se u Studenstkom domu trenutno nalazi, do jutros 11 sestara i dva doktora iz UKC-a, plus današnjih pet novozaraženih. Svi su iz Kliničkog centra. Resorni ministar je zabrinut i slažem se s time jer smatram da nešto tu škripi”, ističe Femić.

Kaže da su ga kolege, i medicinski i nemedicinski radnici zamolili da kaže da postoji kontaminacija u Kliničkom centru.

“Osoblje koje nije u kovid bolnici, nego na ostalim odjeljenjima nema adekvatnu zaštitu, već kupuje maske. Ono maski što dobiju to je jedan komad, traži se od njih da sedam dana tu masku koriste što je van svake pameti”, kazao je Femić.

Inače, prema današnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS-a i Univerzitetskog kliničkog centra RS-a izvršeno je testiranje 455 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod još 49 osoba u ovom entitetu, od toga za 18 osoba iz Banje Luke.

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.