14.07.2024.
HomeSvijetDolar oštro pao, sad vrijedi manje od eura

Dolar oštro pao, sad vrijedi manje od eura

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice oštro pala jer se očekuje usporavanje tempa povećanja kamata američke centralne banke pa se kurs eura vratio iznad nivoa od 1 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošle sedmice 3,9 posto, na 106,42 boda.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti pao 3,9 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0350 dolara. Još je više, 5,3 posto, tečaj dolara potonuo prema japanskoj valuti, pa je zaronio na 138,80 jena. Pad dolara četvrtu sedmicu zaredom posljedica je očekivanja da će Fed ublažiti tempo povećanja kamata jer posljednji podaci pokazuju da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

U oktobru je inflacija pala sa septembarskih 8,2 na 7,7 posto na godišnjem nivou, najniži novi od januara siječnja i niže od očekivanja. To je potaknulo špekulacije da će u idućem periodu američka centralna banka usporiti tempo podizanja ključnih kamata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti