27.05.2024.
HomeNovostiDoktorica iz pakla: Šefica klinike donijela virus sa skijanja pa prijetila otkazom...

Doktorica iz pakla: Šefica klinike donijela virus sa skijanja pa prijetila otkazom ako je prijave

Makedonska javnost zaprepaštena je neodgovornim ponašanjem direktorice Klinike za kožne bolesti Nine Caca Biljanovske, zaražene virusom korona tokom boravka na zimovanju u italijanskom skijaškom centru Alta Badia, nakon čega je nastavila redovno da dolazi na posao te čak učestvovala na stručnom seminaru, a zbog čega je trenutno u izolaciji više od 200 ljudi.

Biljanovska je krajem februara i početkom marta boravila u Alta Badiji, odakle je objavila niz fotografija na društvenim mrežama koje se dijele uz osuđujuće komentare i nevjericu zbog činjenice da je jedna doktorka dozvolila sebi toliki nivo neodgovornosti, piše Tportal.hr.

Mediji prenose i izjave njenih kolega s klinike, koji ističu kako su apelovali na doktorku da se testira po povratku iz Italije, ali ona im je, prema njihovim tvrdnjama, prijetila otkazima ako je prijave. Nastavila je da dolazi na posao cijele protekle sedmice.

Ministar zdravstva Venko Filipče održao je u ponedjeljak vanrednu pres-konferenciju, na kojoj je potvrdio dio medijskih napisa. Rekao je kako su u izolaciji sve 64 osobe zaposlene u klinici, 11 hospitalizovanih pacijenata, kao i njih 13 koji su se liječili u dnevnoj bolnici.

Pritom, potvrdio je da je tokom vikenda doktorka učetsvovala na konferenciji o kožnim bolestima, na kojoj su bila i 103 stručnjaka iz pomenutog područja, među kojima su i kolege iz susjedne Grčke.

Iz skopskog restorana u kojem se održavala konferencija saopštili su da je prostor restorana temeljno dezinfikovan odmah poslije objave informacije, a isto su objavile i komšije doktorke koja živi u stambenoj zgradi u Skoplju, pa čak i stanari obližnjih zgrada. U međuvremenu, u kućnoj izolaciji je i troje djece roditelja koji su pohađali seminar.

Ministar je najavio kako će direktorica klinike biti smijenjena odmah nakon izbora koji se održavaju 12. aprila.

U Sjevernoj Makedoniji do sada su bila potvrđena četiri slučaja oboljelih od virusa korona, ali dan nakon objave informacije o doktorki broj oboljelih porastao je sa četiri na sedam.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti