27.05.2024.
HomeSvijet"Doktor" Putin se igra spasitelja, a u Rusiji sve više zaraženih

“Doktor” Putin se igra spasitelja, a u Rusiji sve više zaraženih

Rusija je danas prijavila 10.633 nova slučaja koronavirusa, što je četvrti rekordni jednodnevni porast u nizu broja zaraženih. To postaje velika glavobolja predsjedniku Vladimiru Putinu, prenosi CNN.

Ukupni broj slučajeva u toj zemlji sada je 134.687, sedmi po broju na svijetu, u dramatičnom zaokretu od situacije od marta.

Smrtonosna prijetnja

Do sada je zabilježeno ukupno 1.280 umrlih, navodi se u izjavi glavnog štaba za koronavirus u Rusiji, dodajući da je blizu 50 procenata slučajeva bilo asimptomatsko.

Moskva, najteže pogođeni grad u zemlji, čini više od polovine ukupnih slučajeva. Prošle sedmice, Rusija je produžila razdoblje izolacije do 11. maja.

– Svakodnevno povećanje slučajeva relativno se stabiliziralo, ali to nas ne smije umiriti, situacija je i dalje vrlo ozbiljna. Vrhunac nije iza nas, uskoro ćemo se suočiti s novom i mučnom fazom pandemije. Još uvijek ostaje smrtonosna prijetnja virusa – rekao je Putin.

CNN naglašava da se gnjev povećava među zdravstvenim radnicima nakon što je veći broj bolnica morao biti zatvoren zbog karantina, a mnogi ljekari su se razboljeli.

Ruski nezavisni mediji i nevladine organizacije pišu o anonimnim dojavama ogorčenih medicinskih radnika kojima je naređeno da idu na „front“ bez odgovarajuće zaštite i da je birokratsko „povlačenje nogu“ koštalo mnogo života.

Pozitivan i premijer

I ruski premijer Mihail Mišustin rekao je da je testiran pozitivno na koronavirus. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da se epidemija pojavila i među osobljem.

Još u martu, Putin je zračio povjerenjem u reakciju svoje vlade na rastuću globalnu krizu, uvjeravajući građane da je situacija “pod nadzorom” zahvaljujući ranim mjerama intervencije.

Čak je 1. aprila ruski predsjednik igrao ulogu međunarodnog spasioca, otpremivši avion s medicinskim potrepštinama u Njujork, kao pomoć Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, do 13. aprila raspoloženje se promijenilo.

– Imamo mnogo problema. Nemamo se čime pohvaliti i ne smijemo pustiti pažnju, jer još nismo prošli vrhunac epidemije – rekao je Putin.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti