14.04.2024.
HomeNovostiDok ubija Palestince, Izrael bi prodavao hurme muslimanima tokom Ramazana

Dok ubija Palestince, Izrael bi prodavao hurme muslimanima tokom Ramazana

Izraelski napadi na pojas Gaze značajno su omeli prodaju izraelskih hurmi na evropskom tržištu, posebno u uoči svetog mjeseca Ramazana. Otprilike trećina godišnjeg izvoza hurmi u svijetu izraelskih proizvođača se dešava tokom mjeseca Ramazana.

Međutim, strah od bojkota doveo je do pokušaja da se zamagli izraelsko porijeklo voća. Ispitivanje izraelskih proizvoda pojačano je među muslimanskim zajednicama nakon krvoprolića u Gazi.

Industrija u Izraelu izvozi gotovo 340 miliona dolara hurmi godišnje, što ga čini važnom metom kampanja pro-palestinskih pokreta.

Prema izraelskim medijima, marketinška kampanja ukupne vrijednosti od 550.000 dolara za promociju izraelskih Medjool hurmi je odgođena zbog straha od bojkota.

U posljednjih nekoliko godina, postoji sve veća kampanja pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) koja vrši ekonomski pritisak na izraelske kompanije da okončaju okupaciju.

S obzirom na važnost voća u islamskom ritualu tokom Ramazana, mnogi muslimani nastoje osigurati da su njihove hurme etički “čiste”.

Izrael je jedan od najvećih proizvođača hurmi na svijetu, posebno popularne sorte Medjool.

“Postoje organizacije koje ulaze u supermarkete u Evropi gdje su hurme sa našim brendom, i stavljaju naljepnice na njih na kojima piše da kupci ‘doprinosu genocidu’”, rekao je jedan izraelski proizvođač za izraelske medije.

Palestinska kampanja solidarnosti tvrdi da se većina izraelskih Medjool hurmi uzgaja u ilegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali od strane izraelskih doseljenika. Aktivisti koji se bore protiv izraelske okupacije redovno upozoravaju ljude da provjere oznake porijekla proizvoda prije kupovine.

Ekonomski uticaj na Izrael može biti prilično značajan. Izrael ima 50 posto udjela na tržištu Medjool hurmi, što ga čini jednim od najvećih po volumenu na svijetu.

Vrijednost izvoza samo iz Izraela iznosila je 338 miliona dolara u 2022. godini, u poređenju sa izvozom vrijednim 432 miliona dolara za sve ostale voćne proizvode, prema podacima izraelskog Ministarstva poljoprivrede.

U nastojanju da se suprotstave kampanjama bojkota, izraelski proizvođači rade sa nekim kupcima kako bi promijenili oznake na svojim proizvodima u cilju prikrivanja porijekla hurmi.

Izvoz hurmi samo u Tursku pao je za 50 posto u oktobru prošle godine, tržište čini oko 10 posto ukupnog izvoza ovog proizvoda iz Izraela.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti