20.07.2024.
HomeNovostiDok rudari štrajkuju zbog neisplaćenih plaća, Uprava "Kreke" iznajmljuje radnike privatne firme...

Dok rudari štrajkuju zbog neisplaćenih plaća, Uprava “Kreke” iznajmljuje radnike privatne firme “Rudar” za milion maraka!

Krajem juna ove godine Poreska uprava Federacije BiH  objavila je spisak 3.728 firmi čija su dugovanja po osnovu poreza, doprinosa, taksa i drugih naknada na kraju mjeseca iznosila više od 50.000 KM, dok su ukupna dugovanja ovih firmi veća od 2,5 milijardi KM. Na četvrtom mjestu najvećih dužnika u Federaciji BiH nalaze se Rudnici Kreka sa ukupnim dugom većim od 130 miliona maraka.

Samo nekoliko dana kasnije, 14. jula,  1700 rudara Rudnika Kreka zbog neisplaćene plate za juli pokrenulo je radnički neposluh te su obustavili rad u rudnicima Mramor i Šikulje. Iz sindikata rudara tada su navodili da plate nisu dobili zato što su blokirani računa rudnika zbog duga od pet miliona maraka. Naveli su da Elektroprivreda BiH nije platila fakture za isporučeni ugalj ali da je Uprava Rudnika uspjela dobiti kredit od Privredne banke Sarajevo.

Istovremeno, bez obzira na blokirane račune i dugovanja veća od 130 miliona maraka, samo četiri dana prije nego je 1700 rudara zbog neisplaćene plate za juli odbilo nastaviti proizvodnju, uprava Rudnika Kreka sa privatnom firmom Rudar iz Tuzle potpisala je ugovor vrijedan 1,1 milion maraka za angažovanje radnika ove firme na izradi jamskih prostorija.

Sa preporukom Komisije od 24.06.2020. godine, v.d. Izvršni direktor za tehničke poslove donosi Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga Usluge rada trećih lica na izradi jamskih prostorija (1.455 m). Ugovor za javnu nabavku usluga – Usluge rada trećih lica na izradi jamskih prostorija (1.455 ni) dodjeljuje se ponuđaču „RUDAR” Tuzla u vrijednosti od 999.321,00 KM bez PDV-a (1.169.205,57 KM sa PDV-oni)“, naveli su iz Uprave Rudnika Kreka krajem juna.

Ugovor vrijedan više od 1,1 milion maraka potpisan je 10 jula, samo četiri dana prije nego je 1700 rudara Rudnika Kreka zbog neisplaćene plate za juli obustavilo rad.

Ovo nije bio jedini posao koji je firma Rudar dobila od Rudnika Kreka u ovoj godini. Krajem januara na tenderu za nabavku „usluga rada trećih lica na izradi jamskih prostorija“, vrijednom 933 hiljade maraka, firma Rudar bila je jedini ponuđač.

Od 2018. godine ova firma od Rudnika Kreka dobila je poslove vrijedne 4,7 miliona maraka za „usluge rada trećih lica na izradi jamskih prostorija“. Pored ovih poslova, Rudar je od Kreke dobijao i druge, manje vrijednosti. Između ostalog, Rudnici Kreka polovinom februara od ove firme nabavljaju zakuske za penzionere i koktele za svečanu sjednicu.

Dodjeljivanje poslova od 1,1 milion maraka firmi Rudar samo par dana prije nego će rudari Rudnika Kreka obustaviti rad sve više podsjeća na situaciju iz 2016. godine. Žurnal je tada pisao da ova privatna firma godinama rudnicima u Federaciji iznajmljuje rudare. Kada su uprave rudnika, zbog lošeg finansijskog stanja, počele sve manje koristiti usluge Rudara, stigao je odgovor u vidu blokada računa.

Firma Rudar iz Tuzle u vlasništvu je sarajevske firme BBM i još 13 osoba. Žurnal je ranije pisao o nezakonitoj ekspoloataciji ruda  firme BBM u rudnicima u Fojnici, te Maglaju i Varešu. Na većini ovih poslova radila je i firma Rudar iz Tuzle.

Prema podacima sa portala javnih nabavki BiH, od 2015. godine firma Rudar iz Tuzle od javnih institucija, uglavnom rudnika u okviru Elektroprivrede BiH, dobila je poslove vrijedne 27, 8 miliona maraka.

Piše: Azra Omerović, Žurnal

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti