Dok čekaju tenkovski napad na Kijev, Ukrajinci uništili rusku kolonu oklopnih vozila kod Gostomela

0

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na konferenciji za novinare objavila je da raspolaže “vjerodostojnim informacijama” prema kojima ruske trupe u Černobilu drže za taoce zaposlenike u nekadašnjem nuklearnom postrojenju. Zatražila je njihovo hitno oslobađanje.

Novinari i dužnosnici javljaju da se u centru Kijeva čuju jake eksplozije. Prema prvim informacijama čule su se najmanje dvije. Guardianova novinarka Emma Graham Harrison potvrdila je da je čula nešto što je zvučalo kao “niz glasnih eksplozija”.

Austrijski veleposlanik u Ukrajini Olexander Scherba rekao je da je oko 4.25 ujutro čuo “dvije jake eksplozije”. Kijev je pod raketnim napadom, objavio je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinske vlade. “Udari na Kijev krstarećim ili balističkim projektilima su nastavljeni”, rekao je novinarima putem SMS poruke.

Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije u petak, što bi mogao postati najteži dan u jučer pokrenutom ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, prenosi Guardian.

Kolona ruskih oklopnih vozila spaljena je kod Gostomela, javlja ukrajinska Pravda.

Pozivajući se na obavještajne izvore, Ukrajinska Pravda je objavila ruski plan za okupaciju Kijeva. “Pojačati napade duž granice, tako da trupe napuste Kijev, zauzeti jedan od aerodroma u Kijevu i izazivati paniku”.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je dosad tokom invazije ubijeno 800 ruskih vojnika. Te brojke nije moguće neovisno provjeriti.

Ukrajinski predsjednik je potvrdio izvještaje o ruskim raketnim napadima u Kijevu. Zelenskij je rekao da su napadi počeli u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu, dodajući da su ukrajinske snage zaustavile ruske trupe u napredovanju u većini pravaca. Sirene su se oglasile u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu.

Nakon raketnih napada na Kijev oglasio se ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Osudio je “užasne ruske raketne napade na Kijev”.

“Posljednji put je naš glavni grad doživio nešto slično 1941. kada ga je napala nacistička Njemačka”, napisao je. “Ukrajina je pobijedila to zlo i pobijedit će ovo. Zaustavite Putina. Izolirajte Rusiju. Prekinite sve veze”, dodao je.

Ruske mehanizirane snage koje su ušle u Ukrajinu preko Bjelorusije sada od Kijeva udaljene oko 30 kilometara”, kažu američki dužnosnici.

CNN Javlja da gore dvije stambene zgrade. Prema Državnoj službi za hitne slučajeve Ukrajine, postoji opasnost od urušavanja.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here