17.06.2024.
HomeNovostiDodikovac u jurišu na fotelje: Miloš Šolaja u sukobu interesa, kao član...

Dodikovac u jurišu na fotelje: Miloš Šolaja u sukobu interesa, kao član Vijeća RAK-a, ne može se kandidirati za člana UO-a BHT-a

Saša Magazinović (SDP BiH), državni parlamentarac, na jučerašnju konferenciju za medije u povodu izbora članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) doveo je “dream team” bosanskohercegovačkih filmadžija, predvođen Danisom Tanovićem. Neposredni razlog za njihovo dramtično obraćanje javnosti je, kako je dramatično upozorio Magazonović, “potencijalno ogromna afera, teška 10 miliona maraka”, a vezana je za Antonija Beusa, jednog od kandidata za člana Vijeća RAK-a.

“On je jedan od kandidata koji je morao potpisati izjavu po samoj kandidaturi da je upoznat s kodeksom etičke regulatorne agencije koja definiše sukob interesa. Uvidom u član 22 o sukobu interesa evidentno je da je ovaj kandidat, koji je istovremeno i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, da je u sukobu interesa”, kazao je Magazinović.

On je objasnio da reagira kao “legalista i kao čovjek koji je izabran da bi poštovao zakon. Sva saznanja koja sam dobio, govore o ogromnim razmjerama ove afere”.

Saznanja o “ogromnim razmjerama afere” i “sukobu interesa” kod Antonija Beusa zastupnik Magazinović je očito dobio od delegacije filmskih radnika, koji reagiraju kao zainteresirana strana, štiteći svoje (partikularne) interese, a ne (isključivo) legalitet izbora članova Vijeća RAK-a. Nije nevažno podsjetiti da neki od filmadžija imaju ozbiljan sukob s Beusom zbog njihovih dugovanja Fondaciji za kinematografiju za filmove za koje su dobili novac (nekoliko stotina hiljada maraka), a nikada ih nisu snimili niti su vratili za naše uvjete ogromna sredstva.

No, Saša Magazinović, kao “legalista i poslanik”, trebao je uočiti i još jedan drastičniji slučaj sukoba interesa od strane istog Vijeća koje protežira izbor Antonija Beusa. Na to (ga) je na Twitteru upozorila Aleksandra Pandurević, njegova bivša kolegica iz poslaničkih klupa.

alt

“Kakva bahatost, Miloš Šolaja, član Savjeta RAK-a, prvorangirani je od strane Savjeta za člana UO-a BHRT-a”. Ona je podsjetila da “prema Zakonu o sukobu interesa i Zakonu o komunikacijama, njegova je prijava morala biti odbačena”.

Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH precizirao je (član 4) da je “članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini… nespojivo s javnim funkcijama izabranog zvaničnika ili nosioca izvršne funkcije”. Također se (član 5) zabranjuje izabranim dužnosnicima, nosiocima izvršnih funkcija… da šest mjeseci nakon prestanka obavljanja funkcije budu birani za članove upravnih i nadzornih odbora…

Jasno je, dakle, da Miloš Šolaja, član Vijeća RAK-a, ne može biti kandidran za člana UO-a BHT-a po istom zakonu koji ne omogućava Antoniju Beusu da uz funkciju u Fondaciji za kinematografiju paralelno obavlja i dužnost člana Vijeća RAK-a. Šolaja je, inače, univerzitetski profesor iz Banje Luke i na sve dosadašnje funkcije predložio ga je SNSD Milorada Dodika.

Za razliku od filmskih radnika, Saša Magazinović bi morao biti informiran o cjelini, a ne samo o pojedinačnim primjerima nezakonitosti koje pokušava progurati Vijeće RAK-a. Ako to može Aleksandra Pandurević volonterski, morao bi i on, koji duže od deceniju prima enormnu nadoknadu za rad u Parlamentu BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti