16.06.2024.
HomeNovostiDodikov režim diže krivične prijave zbog spontanog okupljanja nezadovoljnih građana

Dodikov režim diže krivične prijave zbog spontanog okupljanja nezadovoljnih građana

Policijska uprava Banja Luka podnijeće izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu protiv osoba koje su prije nekoliko dana organizovale proteste ugostitelja i ostalih nezadovoljnih građana u centru grada na Vrbasu. Odgovorni će biti optuženi da nisu postupali po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

PODRŠKA MEDICINARIMA

Protesti su, kako su istakli u PU Banja Luka, održani suprotno propisanim epidemiološkim mjerama i zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije kojima je dozvoljeno okupljanje do 30 ljudi na otvorenom prostoru. Fizičko rastojanje od dva metra i nošenje zaštitne maske nije održavano i zbog toga će biti preduzete mjere zbog kršenja trenutnih epidemioloških mjera.
Podsjećamo na to da je prije nekoliko dana u centru Banje Luke održan protest nezadovoljnih ugostitelja Srpske, ali i zanatlija, vlasnika fitnes-centara, muzičara, kao i ostalih građana nezadovoljnih odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije. Nakon okupljanja kod Palate Republike grupa protestanata se uputila prema zgradi Gradske uprave, gdje im se obratio gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nakon okupljanja kod Palate grupa protestanata se uputila prema zgradi Gradske uprave

Ipak, nije jasno protiv koga će Policijska uprava podnijeti izvještaj, jer formalnog organizatora protesta naprosto nema. Okupljanje nezadovoljnih građana pred Palatom Republike trajalo je svega dvije ili tri minute, a onda su se protestanti “spontano” okrenuli prema Gradskoj upravi, gdje je trajala sjednica lokalnog parlamenta na kojoj se četvrti dan raspravljalo o budžetu.

Epidemiološka situacija je veoma loša i svaki sektor koji radi pomaže privredi da preživi, kažu ugostitelji

Na protestima se nije obratio niko od predstavnika zvaničnih udruženja, a među nezadovoljnima je bilo mnogo stranačke omladine, pa je protest nezadovoljnih građana ubrzo prerastao u skup podrške Drašku Stanivukoviću. Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma HoReCa, koje je neformalno stajalo iza protesta, ogradilo se od svih političkih svrstavanja.
– Svi se trenutno nalazimo u veoma teškoj situaciji. Epidemiološka situacija je veoma loša i rad cijele privrede u ovim uslovima nije normalan. Razumijemo stav medicinskih radnika. Posebno je teško sektoru koji se bavi uslugama i koji ima direktan kontakt sa svojim klijentima. Ugostiteljstvo je tu najviše izloženo. Sa te strane veliki je rizik dozvoliti ovim subjektima da rade i tu u potpunosti podržavamo stav medicinskih radnika, kazali su u HoReCi.
S druge strane, ističu predstavnici ovog udruženja, nadoknadu troškova zatvaranja i nerada velikog dijela privrede mogu izdržati samo dobro razvijene države, koje mogu pravično namiriti privrednike kojima je zabranjen rad. Zastoj u radu može podnijeti i razvijena privreda koja je spremna trpjeti gubitke duži period.

APEL VLASTIMA

– Naša privreda nije ni blizu toga. Zbog toga smo prinuđeni da tražimo alternativna rješenja. Prema tome, svaki sektor koji radi u ovo vrijeme utiče na preživljavanje i pomaže privredi da izdrži. Apelujemo na nadležne organe da zajednički sa svakim sektorom pronađu rješenje u funkcionisanju i da se nađe adekvatan omjer pomoći i dopuštenja rada te da se shodno dopuštenju obima posla koji mogu obavljati nađe mjera pomoći za njihove gubitke koje trpe zbog tih ograničenja, rekli su u HoReCi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti