Dodikov neimar Slobodan Stanković gradi “pravosuđe” u Tuzli i Banja Luci

0

Preduzeće „Integra inženjering“ jučer je do 12 sati, kada je istekao rok, jedino dalo ponudu za gradnju zgrade Ustavnog suda Republike Srpske, što i ne čudi, jer je jedino i moglo ispuniti postavljene „specifične“ uslove.

Za gradnju novog objekta u Grčkoj ulici u Banjoj Luci ponudili su cijenuDodikov kum Stankovic od 5,66 miliona maraka, što je, po ocjeni Komisije za provođenje javne nabavke, zadovoljavajuća cijena, saznaje portal Capital.

Dostavljena je sva dokumentacija i nema formalnih razloga da se prijava odbaci. Komisija predlaže Ustavnom sudu da se donese odluka kojom se kompaniji ‘Integra inženjering’ iz Banjaluke dodjeljuje ugovor”, prijedlog je odluke koja je danas jednoglasno usvojena.

Uslovi koje je za svoju zgradu postavila najviša sudska institucija RS-a, bili su takvi da ih je mogla ispuniti jedino ova firma, članica “Integral grupe”. Kriteriji su za druge domaće izvođače bili potpuno nedostižni.

Jedan od uslova bio je, naime, da da neimari koji će graditi ovaj objekt u centru grada, moraju imati prethodno iskustvo s gradnjom ili rekonstrukcijom pravosudnih institucija.

Ni to nije bilo dovoljno, već se preciziralo da izvođač mora imati uspješno iskustvo na najmanje dva ugovora u prethodnih pet godina na gradnji zgrada sudova i tužilaštava korisne površine od po 2.500 kvadrata.

Slučajno, jedino “Integra” ima ogromno iskustvo na objektima pravosudnih institucija.

Nekoliko mjeseci prije raspisivanja tendera završili su gradnju nove zgrade Osnovnog suda u Tuzli te obnovu objekta Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva.

Prije toga su radili na projektu gradnje i rekonstrukcije Osnovnog i Okružnog suda u Banjoj Luci, projektu vrijednom 5,2 miliona maraka.