Dodikov ambasador i Dodikova ikona u novom krimi zapletu: Niko ne zna gdje je Sveti Nikola (VIDEO)

0

“Ikona se trenutno ne nalazi u Ambasadi BiH u Moskvi niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH zna gdje je”, kazala je sinoć ministrica Bisera Turković. Ambasador Željko Samardžija preuzeo je ikonu u srijedu, a službenici Ambasade BiH u Rusiji su rekli Ministarstvu vanjskih poslova BiH da je ambasador “ikonu stavio u ruksak”.

Posljednjim letom iz Istanbula u Sarajevo sinoć je sletio ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija. Kada se s ruksakom na leđima i putnom torbom pojavio “na teritoriji BiH”, dočekalo ga je pitanje – gdje je ikona?

“Nalazi se tamo gdje treba da bude”, kazao je ambasador.

“Da li je ovdje kod Vas?”, glasilo je naredno pitanje.

“Ne znam zbog čega je to toliko bitno”, odgovorio je Samardžija prije pitanja da li je ikona koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kod njega u prtljagu.

“Ne, apsolutno”, rekao je ambasador, nakon čega je uslijedilo novo-staro pitanje – gdje je ikona?

“Tamo gdje treba da bude. (Istraga: Bila je u Moskvi. Vi ste jutros rekli da su je vratili) Jeste, naravno. (Istraga: Pa, gdje je). Ne znam šta Vam je to toliko bitno. Šta sada i da vidite tu ikonu? (Istraga: Gdje se nalazi trenutno) Bit će tamo gdje treba da bude. (Istraga: Gdje je nosite sada) Što je to toliko bitno? Znate kakva je procedura”, kazao je Samardžija.

“Pa, jeste li je donijeli Vi?”

“Da li ću je ja donijeti ili će doći, možda, sutra, ja ne znam”, kazao je Samardžija.