18.07.2024.
HomeNovostiDodikov "agremanski dim" za legalizaciju 100 hiljada objekata i poljoprivredno zemljište

Dodikov “agremanski dim” za legalizaciju 100 hiljada objekata i poljoprivredno zemljište

Narodna skupština RS-a u srijedu će održati dvije posebne sjednice. Prva je u javnosti zaokupila mnogo više pažnje, a u vezi s vetom Milorada Dodika za davanje agremana njemačkom ambasadoru. Nakon pauze, na drugoj sjednici, će uslijediti rasprava o dva važna zakona o kojima se ne govori mnogo.

Naime, nakon zakazanih posebnih sjednica NSRS-a nameće se pitanje da li se iza “agremanskog dima” Milorada Dodika zapravo krije prava meta, a to je druga posebna sjednica.

Dvije od tri tačke dnevnog reda druge posebne sjednice su “Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po hitnom postupku” i “Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku”.

Kako saznaje Klix.ba, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata se namjerava legalizirati oko 100 hiljada nezakonito izgrađenih objekata koji su, manje-više, na državnom zemljištu.

To bi bilo novo nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa državnim zemljištem.

Ovime vlasti u RS-u žele što prije riješiti ovo pitanje prije nego dođe na dnevni red uređivanje Zakon o državnoj imovini BiH. Podsjetit ćemo da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u aprilu upotrijebio bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Dnevni red 35. posebne sjednice NSRS-a
Dnevni red 35. posebne sjednice NSRS-a

Druga tačka na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku.

Ovime se, kako saznajemo, namjerava poljoprivredno zemljište pretvoriti u građevinsko.

Tako vlast u RS-u želi dva veoma važna zakona upakovati u jednu posebnu sjednicu NSRS-a i iza vriske o davanju agremana novom njemačkom ambasadoru “provući” pitanja državne imovine i riješiti ih kako odgovara SNSD-u i partnerima.

Duže od 22 godine vlasti RS-a ne mogu legalizirati bespravno izgrađene objekte i sada smatraju da je idealan trenutak, tokom predizborne kampanje, riješiti situaciju za oko sto hiljada objekata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti