20.04.2024.
HomeNovostiDodik ubija neposlušni medij: BN Televizija je antisrpska televizija i jedna morbidna...

Dodik ubija neposlušni medij: BN Televizija je antisrpska televizija i jedna morbidna struktura

”Analogne frekvencije više nisu tehnološki standard koji štiti Međunarodna unija za telekomunikacije, a gašenje analognih predajnika tokom 2021. godine na ubrzan način posljedica je činjenice da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prelaska na digitalno TV emitovanje”, saopćili su iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Kako je već poznato, radi se o 26 javnih i komercijalnih TV stanica koje imaju obavezu gašenja analognih predajnika, a među njima su i javni RTV servisi.

PRIKLJUČAK ODABRANIMA

Ipak, iz pojedinih televizijskih stanica smatraju da odluka o gašenju televizijskog signala nema veze sa prelaskom na digitalni signal, već da je isključivo političke prirode. Ovog stava su i iz BN televizije, a smatraju kako su odlukom Draška Milinovića, direktora RAK-a i bivšeg direktor RTRS-a, oni najviše oštećeni, jer će ostati bez 50 posto zemaljskog signala.

Zbog ovakve situacije, u julu je donesena odluka kojom se nalaže da se televizijama čiji se predajnici gase obezbijedi nesmetan rad putem digitalnog MUX-a A, na isti način kako su to ranije uradile i zemlje regiona. Međutim, s BN-a se pitaju po kojoj logici je ATV dobio ulazak u MUX A na poziciju 1 u HD formatu, a za njih nije bilo mjesta ni u običnoj standardnoj rezoluciji.

Gašenje analognih predajnika ne smije ugroziti slobodu medija i pluralizam informacija, poručuje UO BH novinara i poziva RAK da preispita svoju odluku

– BN Televizija je antisrpska televizija i narod protiv njih treba nešto da preduzme. To je jedna morbidna struktura koju treba odmah zaustaviti, rekao je Milorad Dodik, lider SNSD-a, tokom jednog gostovanja na ATV-u.

– Odluka RTRS-a da u digitalni MUX A na poziciju broj 1. uključi ATV, privatnu televiziju porodice Dodik, samu sebe pomjeri na poziciju 4, a BN-u, kao jednoj od najgledanijih televizija, ne dozvoli priključak, već ga čuva za neku od sarajevskih televizija po svom ukusu, pokazuje da muk samovlašća svojih prostranih kabineta žele da prošire na svaku dnevnu sobu naroda u RS-u, dio je njihove zajedničke izjave.
Iako pravila nalažu da na poziciji 1. mora biti javni servis, režim je, dodaju, naložio da na toj poziciji bude Dodikova porodična televizija po principu “Država, to smo mi!”.

– Ministarstvo komunikacija i transporta BiH nije u mogućnosti poduzeti nikakvu aktivnost s ciljem sprečavanja gašenja određenog broja predajnika, a što će u konačnici stvoriti smetnje, kako javnim RTV servisima tako i ostalim TV stanicama, rekli su iz Ministarstva.

BiH je bila obavezna najkasnije do 2015. godine provesti digitalizaciju emitovanja TV programa prema međunarodnim sporazumima, ali te obaveze nikad nije izvršila. Iz Ministarstva pojašnjavaju i zašto.

PRIGOVORI I IZGOVORI

– Mijenjali su se pojedini članovi javnih RTV servisa u Komisiji za javne nabavke, a najveće kašnjenje je prouzrokovao nedostatak jedinstvene specifikacije potrebne opreme od javnih RTV servisa, koja predstavlja preduslov za pokretanje postupka javne nabavke pored pravnih, ekonomskih i finansijskih preduslova koje je Ministarstvo obezbijedilo, ističu i dodaju kako je kašnjenju doprinijelo i to što su u toku javne nabavke opreme ponuđači podnosili više prigovora i žalbi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti