21.05.2024.
HomeNovostiDodik se usporedio sa Miloševićem, a onda izvrijeđao Schmidt-a: ‘Neće nama to...

Dodik se usporedio sa Miloševićem, a onda izvrijeđao Schmidt-a: ‘Neće nama to fašističko smeće govoriti što da radimo!‘

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik nazvao je u četvrtak visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta “fašističkim smećem”, za sve probleme koje ima optužio je Zapad, a istočne sile hvalio je kao jedine poželjne partnere.

Dodik već mjesecima tvrdi kako Schmidt nije legalno postavljen visoki predstavnik za BiH jer imenovanje koje provodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN, ishodio je donošenje zakona u parlamentu RS kojim je zabranio provedbu obvezujućih odluka visokog predstavnika, a proteklih tjedana koristi svaki istup kako bi vrijeđao Schmidta.

Sad ga je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna nazvao “sljednikom fašista i smećem”.

“On je fašističko smeće koje je došlo ovdje nama držati neku vrstu priče”, izjavio je Dodik koji će uskoro morati pred sud upravo zbog toga što odbija poštovati odluke koje donosi visoki predstavnik. Tu je činjenicu prokomentirao kazavši kako vjeruje u sud i pravosuđe u kojemu su suci i tužitelji muslimani.

Dodik, kao i većina njegovih najbližih suradnika, pod sankcijama je SAD-a i Velike Britanije zbog provedbe secesionističke politike i ugrožavanja stabilnosti BiH, a sad kaže kako je to dokaz da najmoćnije zapadne zemlje vode protusrpsku politiku pa se zato treba okrenuti Istoku.

“Kad vam netko pruži ruku sa Zapada, onda znajte da je to prevara. Kad vam pruže ruku s Istoka, znajte da će dogovor biti realiziran”, smatra Dodik.

Sebe je usporedio sa Slobodanom Miloševićem te ustvrdio kako su obojica bili i ostali na udaru jer brane Srbe i Srbiju, a oporbu je opisao kao kvislinge.

“Kao što je bilo Srba u Vladi Ante Pavelića koji su bili generali ustaške vojske koja je izvršila genocid nad Srbima, tako danas imate Partiju demokratskog progresa (PDP) i druge”, izjavio je Dodik.

Današnje Srbe pozvao je da se ponašaju kao da se još uvijek vodi bitka na Kosovu, a za Hrvate i Bošnjake je rekao kako mu “ne smetaju”, ali samo dok svoje nacionalno i vjersko opredjeljenje drže u privatnosti.

“Oni trebaju imati sva prava, pa i ovdje u Banjoj Luci. Vjera je njihova privatna stvar i sve dok je tako – to je u redu. Ali nije u redu ako se taj identitet želi nametnuti”, zaključio je Dodik.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti