Dodik se rješava ministra sa spornom diplomom

0

Nakon što je pocijepao SDS po svim šavovima i nakon što je na led do daljnjeg stavio predsjednika DNS-a Marka Pavića, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik krenuo je u obračun sa još jednim koalicionim partnerom. Ovoga puta Dodikova meta je prvi čovjek Socijalističke partije Petar Đokić.

Neposlušni ministar

O Đokićevoj smjeni se dugo priča, a da u tolikom dimu ima i pomalo vatre, najbolje pokazuje istraga koju je protiv Đokića pokrenulo Republičko javno tužilaštvo. Tužilaštvo detaljno istražuje odluke koje je Đokić donosio u slučaju poslovanja Rudnika i Termoelektrane Stanari.

Dodik je prije tri dana istakao da se o Đokićevoj smjeni nije razgovaralo, ali istraga govori suprotno. Đokić je mjesecima na udaru javnosti zbog sumnjivih koncesija, ali i diplome koju je stekao na beogradskom Megatrendu. Novinarska istraživanja su pokazala da Megatrend nije visokoškolska ustanova, već obična kompanija registrovana u Londonu sa početnim kapitalom od 100 funti, koja je izdavala i izdaje diplome sa upitnim kredibilitetom.

Premijer RS-a Radovan Višković najavio je sredinom prošle godine promjene u Vladi Srpske, ali je stradao samo Neđo Trninić nakon sukoba SNSD-a i DNS-a. Mnogi su uvjereni da ista sudbina očekuje i Đokića, a pokretanje istrage protiv predsjednika socijalista shvaćeno je kao disciplinovanje neposlušnog ministra.

Izvještaj protiv Đokića podnesen je još u januaru prošle godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je 2017. pokrenulo istragu, provjeravajući navode prijave o eventualnim nezakonitostima u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade. Sporni pravilnik je dva puta izmijenjen 2016. godine i obje izmjene je potpisao Đokić.

Koncesionari koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu u januaru 2019. oslobođeni su plaćanja posebne naknade za eksploataciju uglja koji koriste za proizvodnju struje, a plaćali su ukupnu koncesionu naknadu od 3,6 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje.

U junu je uslijedila nova izmjena, po kojoj je koncesionarima koji istovremeno plaćaju i naknadu za korištenje prirodnih resursa naknada smanjena sa 3,6 na 0,5 odsto. Stručnjaci su još ranije naveli da će RS na ovakav način godišnje gubiti oko deset miliona KM samo od RiTE Stanari.

Već je kasno

Poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić smatra da je Đokić trebao biti davno smijenjen, jer iza sebe ima nekoliko afera koje nikada nisu do kraja istražene i objašnjene.

– Đokić je odavno trebao da bude smijenjen. On je to zaslužio imajući u vidu šta se sve dešavalo u posljednje vrijeme vezano za ministra energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića. Već sada je kasno za njegovu smjenu. I da bude smijenjen, to više za mene nije ni vijest, ističe Trivić.