Dodik se ispovjedio: “Sa Milanovićem i Plenkovićem sam se složio da rušimo liberalno-građanski koncept koji ‘guraju’ stranci u korist muslimana!”

0

“Stajališta Hrvatske prema Bosni i Hercegovini su, nakon moje posjete i razgovora s gospodinom Milanovićem i Plenkovićem, najbliži realnosti u posljednjih 25 godina”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gostujući u “Jutarnjem programu” Televizije “Pink”.

Otvoreno smo razgovarali o brojnim pitanjima i pitanjima u BiH za koja je Hrvatska zainteresovana. Hrvatska je, kao i Srbija, potpisala Dejtonski mirovni sporazum pa je, samim tim, i garant provođenja tog sporazuma. Međunarodna zajednica je putem Vijeća za implementaciju mira u BiH izbacila i Srbiju i Hrvatsku iz procesa odlučivanja o Bosni i Hercegovini i na taj način diskvalifikovala da se na pravi način odlučuje, konsenzusom. U to vijeće je ušla i Turska, koja promoviše interese muslimana“…

On je podsjetio da još nije formirana Vlada Federacije, što najviše pogađa Hrvate (!?), jer nisu u stanju da dobiju pomoć i ono što im pripada. Rekao je da je Hrvatima u Vladi Federacije BiH uskraćeno pravo da ne budu preglasani i da je to “uradio Ured visokog predstavnika u BiH”.

“To je sve frustriralo Hrvate. Onda se Hrvatskoj desilo i to da se, u procesu ulaska u Evropsku uniju, Hrvatska morala da se odrekne uticaja i pomoći Hrvatima u BiH i da tu pomoć svede na humanitarno-socijalnu dimenziju. I to je upravo period kada su muslimani u BiH najviše uradili na razvlašćivanju Hrvata od strane muslimana”. Dodik je rekao da je to iskoristila i međunarodna zajednica da bi promovirala princip građanske Bosne i Hercegovine u kojoj bi vladao princip jedan čovjek – jedan glas, koji bi omogućio potpunu dominacijiu Bošnjaka, “a mi ostali, Srbi i Hrvati bi bili nekakva raja”.

Dodik je kazao kako je takve tendencije prepoznala vlast u Zagrebu, što je zaključio iz razgovora sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Prvi put sam jučer u Zagrebu od svojih sagovornika čuo interes da se zaštiti konstitivnost Hrvata, a da bi zaštitili njihova kolektivna prava, moraju zaštititi i konstitutivnost nas, Srba, sviđalo se to njima ili ne. Kao što smo i mi odlučni da zaštitimo kolektivna prava Hrvata u RS-u i da to suprotstavimo individualno-građanskom, liberalnom konceptu, koji ne donosi nikakvu stabilnost Bosni i Hercegovini. Jučer sam prvi put čuo i kritike na rad visokog predstavnika u BiH i značajno je da je to došlo od predsjednika i premijera jedne zemlje članice Evropske unije i NATO-a, koji su rekli da je visoki predstavnik učinio zlo u Bosni i Hercegovini”, rekao je, pored ostalog, Milorad Dodik u razgovoru za “Pink”.