22.07.2024.
HomeNovostiDodik se igra vatrom, Rusija želi izazvati haos u regiji

Dodik se igra vatrom, Rusija želi izazvati haos u regiji

Milorad Dodik pokušava praviti pritisak, utjecaj u pregovorima, ali to je ozbiljno, opasno se igrati vatrom, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ Dejmon Vilson (Damon Wilson), potpredsjednik Atlantskog vijeća, američki diplomata i jedan od najboljih poznavalaca situacije na zapadnom Balkanu. Vilson je bio moderator posljednjeg samita lidera Balkana, koji ocjenjuje vrlo uspješnim. Za naš list je govorio i o negativnom utjecaju Rusije u regiji.

– Strategija Rusije je da ometa napredak i, da, vidjet ćete toga sve više u Bosni i Hercegovini sada kada su Crna Gora i Sjeverna Makedonija ušle u NATO – dodao je Vilson, koji je tokom karijere obavljao nekoliko važnih funkcija u američkoj administraciji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Ekonomski razvoj

Vilson  se osvrnuo na Pregovore o statusu Kosova.

– Iako sam bio protiv pregovora Prištine i Beograda, iznenadila me Vučićeva hrabrost da krene u ovaj proces s Tačijem i sada s Hotijem. Vrlo je osjetljivo i nije lako. Ali u Srbiji i na Kosovu ima ljudi koji prepoznaju da, ako ne bude dogovora, neke veće ciljeve neće moći ispuniti. Srbija želi jasan put ka Evropskoj uniji, ka ekonomskom razvoju, ali s neriješenim pitanjem Kosova, to će biti vrlo teško. Nema mnogo apetita ni u regiji ni u međunarodnoj zajednici za bilo kakvu razmjenu teritorija. Ali svi razumiju da Beograd i Priština moraju imati prostora za dogovor koji možemo podržati. Mora biti kompromis s obje strane, moraju biti poticaji i na obje strane, ali jedini put za regiju su uklanjanje barijera, ekonomska integracija i saradnja kao korak ka pomirenju i članstvu u Evropsku uniju. Moramo smanjiti značaj granica, ne biti njima opsjednuti, ali nije neophodno da i kompromisi budu oko teritorija, mogu biti oko pitanja upravljanja i djelovanja vlasti- istakao je Vilson.

On je istakao da Informacije koje je Moskva ovih dana plasirala kako SAD noružavaju Kosovo nisz tačne.

– Vojno prisustvo SAD u regiji je s ciljem podrške sigurnoj budućnosti, pomagali smo KFOR i stabilnost na Kosovu i za srpsko stanovništvo. Strategija Rusije u regiji je da se zadrži status quo, odgodi i uspori napredak ka EU i ekonomskom napretku, posebno Srbije. Uloga Rusije je negativna. Najmanje šta SAD žele jeste jačati vojno prisustvo na Balkanu, povlačimo vojsku i iz Njemačke, ne planiramo dodatno preuzimati odgovornost za sigurnost. Ali postoji razlog zašto su KFOR i SAD tamo, kako bismo razvili partnerstvo u sigurnosti, pa i sa Srbijom, s kojom ćemo u budućnosti razviti saradnju. Narod u Srbiji se, prema anketama, nada jačoj saradnji sa SAD- naglasio ie Vilson.

Dodaje da Moskva sigurno  želi ometati napredak.

– Ali, ako pogledate unazad, napredak postoji. Obje države su pod kišobranom NATO-a, imamo pregovore između Srbije i Kosova, države pregovaraju s EU o članstvu. Ali želimo vidjeti više napretka. Shvatamo da se Rusija tome protivi i da odgovorim na vaše pitanje – da. U BiH možete očekivati više toga. Ali vaši lideri moraju imati osjećaj šta narod želi – bolju budućnost u okviru euroatlantske zajednice.SAD će ostati predane i aktivne, imamo podršku obje američke stranke. Brine nas ruski utjecaj, ali ne želimo pretjerivati. Ono što smo vidjeli u Crnoj Gori je neprihvatljivo, nećemo to tolerirati, ta država je dobrodošla u NATO, gdje će očuvati svoj suverenitet i nezavisnost. BiH mora naučiti lekciju iz toga, ali to je dio preuzimanja odgovornosti za svoju budućnost, lideri ne smiju dozvoliti da njima manipuliraju strane sile- – ističe potpredsjednik Atlantskog vijeća.

Posjeta Vučića

 Nakon što je prije nekoliko dana Vučić posjetio Banju Luku, Milorad Dodik je zaoštrio retoriku, opet povezuje Kosovo i RS i priča o otcjepljenju. Kako to komentirate?

Kada je u pitanju posjeta Vučića Banja Luci i pooštravanje Dodikove retorike Vilson ističe da je riječ o pritisku

–  Svi traže neke prednosti u pregovorima. Ali ovo je ozbiljna stvar i nije riječ samo o pregovorima. Opasno se igrati vatrom! Mi smo apsolutno predani jedinstvenoj Bosni, u kojoj Bošnjaci, Srbi i Hrvati mogu procvjetati i pronaći put ka budućnosti. Moramo naći način da funkcionira sadašnja BiH. Sada je prioritet pronaći rješenje između Prištine i Beograda. Kada se to desi i kada Srbija bude usidrena na putu ka EU, bit će moguće pronaći i bolja, konstruktivna rješenja kako bi BiH mogla slijediti Srbiju na tom putu ka EU i zatvoriti neke puteve ometanja poput koketiranja s Moskvom, pretvarajući se da, kao, ima neka opcija za nezavisnost entiteta. Mislim da niko više nema stomak za takvo nešto, morat ćemo raditi s Bosnom kakva jeste i raditi s ljudima unutra da je napravimo funkcionalnijom. To će mnogo lakše biti kada vidimo napredak u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji i Kosovu. BiH neće biti izostavljena iz regije koja ide naprijed niti će ostati na kraju reda. Nije to ni Dodikov interes-  kaže Vilson.

On navodi da ruske obavještajne službe i sigurnosni aparat gledaju gdje god mogu napraviti haos i probleme kako bi ostvarili utjecaj. Njihova strategija je da nešto kvare i ometaju, a ne grade.

Vilson navodi fa SAD imaju sve više interesa za Balkan.

-U Kongresu su česta saslušanja, imenuju se specijalni predstavnici, pa i aktivnost ove administracije. Vidimo i u Bajdenovom (Joe Biden) timu ljude koji vrlo dobro znaju regiju. Naravno, postoje razlike između pristupa Trampa (Donald Trump) i Bajdena, nema sumnje. Ali vidim da će biti jača američka uloga na Balkanu. Možda će Bajden imati više koordinacije s EU, ali Trampova administracija svojim pristupom nekako gura i Uniju. Svakako da su moguće razlike u tonu politike, ali je jasno da ćemo tu energiju moći iskoristiti za više napretka- ističe potpredsjednik Atlantskog vijeća.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti