20.05.2024.
HomeNovostiDodik raspustio koaliciju sa "Trojkom" i HDZ-om, te objavio kraj evropskog puta...

Dodik raspustio koaliciju sa “Trojkom” i HDZ-om, te objavio kraj evropskog puta BiH: “Nećemo ući u EU nikad”

Sastanak predsjednika stranaka i koalicija koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine završen je bez saglasnosti po pitanju sjedišta Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održan je sastanak lidera HDZ-a BiH, SNSD-a, te stranaka koje čine “Trojku” (SDP BiH, NS i NiP) koji su razgovarali o nekoliko otvorenih pitanja, među kojima zakon o sudovima BiH i zakon o pranju novca.

Zakon o sudovima je već četiri puta skidan sa dnevnog reda sjednica Vijeća ministara BiH i na današnjem sastanku ponovo je izostala saglasnost lidera vladajućih stranaka.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka da se sa koalicionim partnerima iz FBiH nije dogovorio oko ključnih pitanja u vezi sa sjedištem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, za koje iz SNSD-a institiraju da treba biti u Banjaluci.

Smatra da nijedna presuda u Sudu BiH sa stanovišta prava nije održiva te da je sa stanovišta prava nemoguće da se prvo i drugo odjeljenje formira na istom mjestu.

“Dalje smo oko zakona o suda danas nego prije tri mjeseca”, rekao je Dodik, navodeći da partneri iz FBiH insistiraju da to bude na drugoj lokaciji u RS-u.

Smatra da je pregovarački proces EU s BiH “lažna priča” i da EU ne misle ozbiljno o BiH.

“Nećemo ući u EU nikad, mislim da će se EU prije raspasti nego što mi u nju uđemo”, poručio je Dodik.

Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković smatra da nije praktično da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH bude u Banjaluci.

“Naravno da nema nikakve veze pitanje odnosa prema Banjaluci, jednom prelijepom gradu u BiH, koji jako volim i koji je neupitno za nas važan, ali je pitanje praktičnosti, pragmatičnosti o tom sjedištu za nas vrlo važno i nismo promijenili stavove o tom pitanju”, rekao je Konaković.

Dodao je da će krucijalno u narednom periodu biti da li će se uspjeti vratiti na početne postavke u kojima se mogu pomiriti s činjenicom da se oko nečega ne slažu i fokusiraju se na ostalo oko čega postoji saglasnost.

“Ako se nastavi s konceptom ‘ako ovo ne ide, onda ne ide ništa’, onda to ne donosi dobro nikome u BiH. Mislim da ima još dovoljno propisa, zakona, interesa pogotovo ekonomskih od kojih ljudi u BiH žive i zbog kojih bi trebali ostati u BiH, zbog kojih bismo trebali uložiti napore da nastavimo kontinuitet koji je isporučio rezultate koji dosad nisu viđeni”, poručio je Konaković.

Vjeruje da će EU za razliku od Dodika biti “konkretnija, i da bi veliki paket podrške bio značajan za sve stanovnike Bosne i Hercegovine”.

Konaković je dodao da je važno usvojiti još preostalih nekoliko zakona.

“Ako treba da prioritiziramo, najvažnija stvar za nas je učešće u ogromnom paketu podrške, naglašavam onaj dio koji se odnosi o pristupu jedinstvenom tržištu EU. On otvara priliku za domaće kompanije, a pogotovo za investitore”, kazao je Konaković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti