Dodik “propjevao” o Tužilaštvu BiH i istrazi protiv njega: Sve je laž, samo pusta laž…

0

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas kako u potpunosti negira sve što je u vezi s inkriminacijama Tužilaštva BiH u kojem je danas saslušan.

Referirajući se na izjavu datu u Tužilaštvu, Dodik je na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu kazao kako mu je predočeno nešto što je bilo prije 17 godina s pogrešnom premisom, aludirajući na “slučaj Pavlović banka”.

Naveo je kako je 2007. godine zaključio Ugovor o kreditu s Pavlović bankom u iznosu od 1.468.000 KM, odnosno 750.000 eura, koji je iskoristio za kupovinu nekretnine u Beogradu te da je 2008. produžen rok otplate (na 20 godina) i zaključen novi ugovor.

Dodik je kazao kako kredit otplaćuje i danas, te da je to činio, ne samo od plaće, nego i od izdavanja nekretnine u Beogradu, čija je zakupnina pokrivala ratu kredita.

Ispričao je i kako je kasnije taj ugovor o zakupu raskinut, nakon otvaranja istrage u slučaju Pavlović banka, te da prodao dva stana u Beogradu i taj novac djelimično upotrijebio za vraćanje spomenutog kredita.

Dodik je ponovio kako su Tužilaštvo i Sud BiH neustavne kategorije, ustvrdivši kako se proces protiv njega organizira pod direktnim uplivom stranih amabasada, te da je jedna o njih Britanska ambasada.

Kazao je u tom kontekstu kako je britanski ambasador u BiH Matthew Field ranije najavio potez Tužilaštva BiH na svom blogu.

U istom kontekstu, naveo je kako je specijalni predstavnik za zapadni Balkan Gabriel Escobar najavljivao da će doći do istrage u slučaju Pavlović banke.

Dodik je kazao da su “inkriminacije lažne, odnosno da se radi o političkom procesu i političkoj instrumentalizaciji”, ustvrdivši kako je saslušan u svojstvu svjedoka.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s neprimjerenim ponašanjem prilikom dolaska u Tužilaštvo, kada je novinarima pokazao srednji prst, te da li smatra da novinarska zajednica zaslužuje izvinjenje, kazao je kako to nije usmjereno protiv naovinarske zajednice, nego da je to učinio zbog toga što je tamo prepoznao ekipu BN televizije.

Naveo je kako neki od medija vode hajku protiv njega i njegove porodice, te da šire laži, odnosno da je njegov potez, zapravo, reakcija na to.

Na upit o tome kako podaci CIN-a pokazuju da je spomenutu vilu platio gotovinom u maju 2007. a da je tek nakon toga “išao” hipotekarni kredit kao pokriće, Dodik je ustvrdio kako je sve to laž i uz opsežno obrazloženje to nazvao izmišljotinom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here