25.07.2024.
HomeNovostiDodik prava tužibaba: Žalio se Vučiću na Inzka, svog starog jarana

Dodik prava tužibaba: Žalio se Vučiću na Inzka, svog starog jarana

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su iz Republike Srpske dostavili dokumenta predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te da su i time željeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova i Metohije.

Dodik je podsjetio da je sa Vučićem, kada je bio u posjeti Banjaluci, razgovarao o tome u kom je statusu sada Republika Srpska.

– Dogovorili smo se da ćemo mi njima uputiti informaciju o antidejtonskim ponašanjima i statusu srpskog naroda u BiH, koju Vlada razmatra, smatrajući da Srbija, koja je izložena dijalogu sa međunarodnim faktorima u pogledu tzv. Kosova, apsolutno treba da vodi računa i o Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

On je istakao da ne treba dozvoliti da se dogodi da jedni imaju prava na nezavisnost iz perspektive međunarodne zajednice, a da ista ta međunarodna zajednica krši prava koja su zagarantovana Dejtonom.

Dodik smatra da je to teško opterećenje za predsjednika Srbije.

– Razumijem njegovu potrebu da on to sve sagleda, te da vidi na koji način će moći da se to sve prihvati ili redukuje – rekao je Dodik.

On je naveo da je cilj da se na međunarodnim mjestima, gdje se razgovara o statusi ili dijalogu Prištine i Beograda, istakne kršenje međunarodnih sporazuma, kao vid pokazivanja na koji način je tzv. Kosovo došlo u poziciju da se samoproglasilo.

– U tom pogledu velike su obaveze predsjednika Vučića i o samoj temi tzv. Kosova, ali mislim da postižemo dvije stvari, a to je da Vučiću pružamo jednu vrstu argumentacije o ponašanju međunarodne zajednice u dva slučaja koja su identična – tzv. Kosovo i Republika Srpska i u tom pogledu mi ćemo podržati rješenja koja Beograd u dijalogu sa tzv. Kosovom postigne – rekao je Dodik večeras za ATV.

On je ponovio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, te da u tom pogledu Republika Srpska ima obavezu da Vučića informiše o kršenjima ovog sporazuma.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti