Lažno prijateljstvo ruskih plaćenika: Dodik podržao Srbiju u optužnici protiv hrvatskih pilota

0

I

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je podržao planove srpskog pravosuđa da poduzme kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za ratne zločine 1995. godine.

Ne spominjući izravno optužnice protiv hrvatskih pilota, Dodik je na svom Twitteru objavio poruku u kojoj je jasno aludirao na pokušaj njihovog progona navodeći kako je 7. i 8. kolovoza 1995. godine na Petrovačkoj cesti u BiH počinjen “ratni zločin nad nedužnim srpskim civilima, djecom, ženama i starcima”.

“Mi u Republici Srpskoj podržavamo tužiteljstvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv počinitelja ovog zločina. Radi bolje i mirnije budućnost zemalja regije svi trebaju odgovarati za ono što su radili tijekom proteklog rata, kao što trebamo njegovati kulturu sjećanja”, napisao je Dodik.

Srpsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv umirovljenih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tijekom operacije Oluja.

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca, udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i BiH, te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

Prema navodima iz optužnice, u raketiranju kolone ubijeno je 13 osoba, od kojih šestero djece, a navodno su 24 osobe ranjene. Srpsko je tužiteljstvo predložilo da se hrvatskim pilotima sudi u odsutnosti. 

U Srbiji su odlučili podignuti optužnicu unatoč činjenici da je navedeni zločin počinjen na teritoriju druge države pozvavši se pri tom na univerzalnu jurisdikciju u slučaju ratnih zločina, piše Index.hr.