20.04.2024.
HomeNovostiDodik opet pogoduje Serdarovu i krčmi javna dobra kao da su njegova...

Dodik opet pogoduje Serdarovu i krčmi javna dobra kao da su njegova privatna

Samo dan nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnikom RS-a u Moskvi Duškom Perovićem, koji je ujedno predstavnik firme Comsar Energy Hidro, u Službenom glasniku RS-a objavljeno je produženje koncesije toj kompaniji za izgradnju hidroelektrane Mrsovo na rijeci Lim.

Blokada računa

Vlada RS-a je na sjednici 11. juna odlučila da produži koncesiju za HE Mrsovo, ali rješenje o tome nije objavljeno do 25. juna, odnosno do sastanka Dodika i Perovića. Kompanija Comsar Hydro Holding dobila je 2012. godine koncesiju za izgradnju i korištenje HE Mrsovo na rijeci Lim na period od 30 godina. Nakon toga je osnovala u RS-u kćerku firmu Comsar Energy Hidro, koja je tražila produženje koncesije.
Kompaniji koju zastupa Perović blokirani su svi računi od 18. maja. Zbog dugova računi su im bili blokirani i u februaru. I pored toga, vlasti Srpske izašle su im u susret i Vlada je donijela rješenje kojim je koncesija za HE Mrsovo produžena za 20 godina nakon isteka prvobitnog koncesionog roka od 30 godina. Tako će Serdarov imati koncesiju na maksimalno dozvoljeni rok od 50 godina. Utvrđena je i jednokratna naknada koju treba da plati i ona iznosi 193.150 KM, dok će naknada koju će plaćati za vrijeme produženog trajanja koncesije iznositi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije.

Kompaniji koju zastupa Perović blokirani su svi računi od 18. maja, a zbog dugova računi su im bili blokirani i u februaru

Podsjećamo da je Vlada RS-a dozvolila kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane TE Ugljevik 3 na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS-a i politikama Energetske zajednice. Vlasti Srpske su na taj način još jednom izašle u susret ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu i to zbog toga da se poveća vrijednost koncesije i opravda visoka cijena koju Elektroprivreda RS-a planira da plati za otkup te koncesije, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO – Podoljska fabrika za mašinogradnju, koja je htjela da izgradi Ugljevik 3 beskamatno.
Zahtjev za povećanje snage termoelektrane u suprotnosti je sa Strategijom razvoja energetike RS-a, jer se u njoj navodi da je u Ugljeviku predviđen blok snage 600 MW, ali i sa politikama Energetske zajednice jugoistočne Evrope koje je prihvatio RS, a koje se odnose na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
I dok su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo energetike elaborat Comsara ocijenili prihvatljivim i naveli da je potrebno sklopiti aneks Ugovora o koncesiji kako bi se povećala snaga TE, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Opština Ugljevik su istakli nedostatke Comsarove procjene.

Zeleni izvori

Iz mišljenja drugih institucija vidljivo je da gradnja TE ima značajan uticaj na zdravlje ljudi, kvalitet vode i vazduha, kao i da je stav Ministarstva zdravlja istovjetan stavu Svjetske zdravstvene organizacije u kojem se navodi da je potrebno da se pređe na zelene izvore, a da za druge objekte koji su od javnog interesa budu maksimalni uslovi zaštite okruženja. U Opštini Ugljevik kazali su da gradnja TE potpuno remeti morfologiju terena, pejzaž, promjenu klimatskih faktora, da narušava hidrološki režim, negativno utiče na floru i faunu, a kao najveći problem istakli su preseljenje stanovništva, uticaj na zdravlje i smetnje kao što su buka i prašina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti