Dodik obnaša sve funkcije u BiH: Poslao Tegeltiju u Njujork, a on će ga neovlašteno mijenjati na sastanku regionalnih premijera u Briselu

0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik otputovao je u Brisel, umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, na sastanak premijera Zapadnog Balkana.

U Briselu će se večeras održati večera na kojoj će prisustvovati svi premijeri Zapadnog Balkana, a domaćin će biti visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josep Borell. Ovaj sastanak je događaj koji se tradicionalno dva puta godišnje organizuje, a na njemu se razgovara o budućnosti regije i glavnim izazovima sa kojima se suočava.

 

Jedna od tema sastanka će biti i posljedice rata u Ukrajini po Zapadni Balkan i sigurnost regiona. O toj temi se prethodnih dana mnogo govorilo s obzirom na to da postoji strah od eskalacije ruskog utjecaja, pogotovo u Bosni i Hercegovini gdje se tvrdi da Vladimir Putin ima dva svoja čovjeka – Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Na ovaj sastanak je trebalo da ode Zoran Tegeltija s obzirom na to da predsjedava Vijećem ministara BiH, što je neka vrsta državne vlade, no kako ga je Milorad Dodik poslao u New York na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, lider SNSD-a je morao pronaći drugi način da prisustvuju večeri. Inače, kako saznajemo, Dodik u Brisel ne ide zvanično kao član Predsjedništva BiH.

Dodikov plan za slanje Zorana Tegeltije u New York, koji je tamo trebao po principu hijerarhije održati govor umjesto ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, propao je nakon što je objavljeno da će na sjednicu ići i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. On je funkcijom iznad Tegeltije tako da Dodikov ministar neće imati priliku da se obrati i može se reći da je pokušaj lidera SNSD-a da u UN-u pošalje lične poruke – neuspjel.

Dodik je mogao izbjeći izostanak Tegeltije u Briselu, kao i očigledno bespotrebno njegovo slanje u New York, da mu SAD nisu uvele sankcije, odnosno zabranu putovanja u ovu državu. S obzirom na to da ne smije preći američku granicu, Dodik nije imao priliku sam se obratiti na Vijeću sigurnosti UN-a gdje je njegova pozicija izjednačena sa Džaferovićevom. Ovo je stoga samo jedan od eklatantnih primjera negativnog utjecaja sankcija po Milorada Dodika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here