01.03.2024.
HomeNovostiStrah ili dodvoravanje Rusima: Dodik izjavio da ga špijuniraju američke bespilotne letjelice

Strah ili dodvoravanje Rusima: Dodik izjavio da ga špijuniraju američke bespilotne letjelice

Milorad Dodik predsjednik manjeg bh. entiteta RS u intervjuu za ruski medij Russia Today (RT), a čije je emitiranje zabranjeno u EU, kazao je da Amerikanci bespilotnim letjelicama nadgledaju strateške ciljeve u manjem bh. entitetu.

Dodik je optužio SAD da vode hibridni rat protiv RS-a nametanjem sankcija i otežavanjem pristupa tom entitetu međunarodnim finansijama.

– Imam informaciju da SAD bespilotnim letjelicama nadzire sve strateške ciljeve u RS. Pokušavaju nas zastrašiti i pokazati da su sila koja nam u trenu može sve – kaže Dodik.

Također je izjavio kako Moskva vodi ispravnu vanjsku politiku pa je tako imala pravo na odluku da napadne Ukrajinu.

Dodik je otvoreno podržavao Rusiju, ali, u odnosu na rat protiv Ukrajine bio je oprezan, govoreći kako žali zbog tog sukoba jer u njemu svi pate, ali, sada je po prvi puta otvoreno branio rusku agresiju koristeći argumente za kojom posežu u Moskvi.

– Vjerujemo da Moskva vodi ispravnu politiku i da je, braneći svoj suverenitet, imala pravo procijeniti prijetnje koje za nju postoje. A ako neko vjeruje, a to su prije svega SAD i Velika Britanija, da imaju pravo potpuno podjarmiti Ukrajinu, čineći je odskočnom daskom za napad na Rusiju, onda je Moskva imala sve razloge barem zaštititi ogroman broj Rusa koji žive u Ukrajini i kojima su kijevske vlasti oduzele pravo na ruski jezik – izjavio je Dodik.

Izrazi je nadu da će Rusija iz ovog rata izaći ojačana te da će takva biti u stanju obuzdati ono što je on nazvao “nakaradnim liberalnim Zapadom”. Kazao je i kako bi volio da Vladimir Putin dobije maksimalnu podršku na predstojećim predsjedničkim izborima.

Politički pristup

– Putin je podigao Rusiju, to je sigurno. Tako ja to vidim. A ono što svijet sada treba je Putinov humani politički pristup – rekao je Dodik koji je ranije najavio kako će 17. februara putovati u Rusiju kako bi se tamo sastao s Putinom te s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Za Evropsku uniju je kazao kako je zapala u “kulturnu regresiju te promiče ono što je protivno ljudskoj prirodi”, a opisao ju je kao američkog vazala.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti