21.06.2024.
HomeNovostiDodik i ruski tajkuni pustoše sve u RS-u: Gubitak Rafinerije nafte u...

Dodik i ruski tajkuni pustoše sve u RS-u: Gubitak Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu 821 milion maraka

Rafinerija nafte Bosanski Brod završila je prošlu godinu sa gubitkom od 42,5 miliona maraka čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća porastao na 821 milion maraka.

Rafinerija je i 2021. godinu završila sa gubitkom i to od 115,8 miliona KM.

Kada su u pitanju prihodi, u najnovijem finansijskom izvještaju se vidi da su  oni prošle godine iznosili 69,3 miliona maraka, te su značajno porasli u odnosu na 2021. godinu kada su iznosili 3,5 miliona KM.

Na kraju prošle godine su rashodovali 107,9 miliona maraka, dok su pretprošle godini rashodi iznosili 126,2 miliona KM.

U kakvoj dubiozi se nalazi Rafinerija nafte Bosanski Brod pokazuje i njen revizorski izvještaj.

Revizori su rafineriji dali mišljenje sa rezervom i to zbog neizvjesnosti u poslovanju.

„Akumulirani gubitak društva je iznosio 821,5 miliona maraka, dok su njene kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 155 miliona KM“, istaknuto je u izvještaju.

Revizor još dodaje da su se ruski vlasnici obavezali da će pružiti finansijsku podršku rafineriji u Bosanskom Brodu, obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza i da nemaju u planu likvidaciju ovog preduzeća u narednih godinu dana.

Kako je naglašeno, vrijednost nekretnina i opreme rafinerije na kraju prošle godine je iznosila 564,7 miliona maraka.

Kao i ranijih godina upozorili su da sposobnost društva da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva.

Međutim, ta podrška bi mogla biti dovedena u pitanje ukoliko Rusi, zbog sankcija koje su im uvedene zbog rata u Ukrajini, ne budu mogli više da im pružaju tu podršku, prenosi Capital.ba.

Rafinerija je lani nastavila i smanjenje broja radnika te su na kraju prošle godine imali 356 zaposlenih, a godinu ranije 471 radnika.

Rafinerija nafte Brod privatizovana je 2007. godine zajedno sa Rafinerijom ulja Modriča i mrežom pumpi „Nestro Petrol“ ruskoj kompaniji „Njeftegazinkor“ za 236 miliona KM.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti