01.03.2024.
HomeNovostiDodik htio da zapali Bosnu, pa zapalio Srbiju: Dovođenje birača iz Republike...

Dodik htio da zapali Bosnu, pa zapalio Srbiju: Dovođenje birača iz Republike Srpske podiglo tenzije, protesti, štrajk glađu, Vučić se obraća naciji…

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika  Srbije Aleksandara Vučića u izbornoj je noći proglasila apsolutnu pobjedu, a državno izborno povjerenstvo (RIK) potvrdilo je u ponedjeljak da je SNS osvojio 46,84 posto glasova, no zanimljivo je kako je o svemu izvijestila hrvatska državna novinaska agencija Hina.

Opoziciona koalicija lijevog centra ”Srbija protiv nasilja” (SPN) osvojila je 23,38 posto. Na izborima paralelno održanim u Beogradu SNS ima oko 38 posto, a SPN oko 35 posto glasova.

Ta koalicija, koja je pozvala na proteste, tvrdi da je volja građana pokradena brojnim zloupotrebama, ponajprije u prijestolnici. Primjedbe su imali i međunarodni promatrači, ocijenivši da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije, dovođenje birača iz Republike Srpske, migraciju glasača, te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Štrajk glađu, zahtijevajući poništenje izbora, u ponedjeljak je započela jedna od nositeljica liste “Srbija protiv nasilja” Marinka Tepić, a u međuvremenu su joj se pridružilo još nekoliko kolegica i kolega iz opozicije. Tepić od šestog dana štrajka, zbog zdravstvenog stanja prima infuziju, saopćila je njezina partija, Stranka slobode i pravde.

Grupa “Studenti protiv nasilja” zatražila je na protestu da Vučić pristane na poništenje izbora i ispitivanje sve nepravilnosti, poručivši da će u protivnom od ponedjeljka blokirati Beograd. Studenti su kolege iz drugih gradova i Beograđane pozvali da im se pridruže i poruči im da “ponesu toplu odjeću i hranu”.

Državno povjerenstvo zasjedalo je sinoć u povodu brojnih pritužbi na regularnost izbora, a čelnik tog tijela Vladimir Dimitrijević insistira da RIK nije adresa zahtjevima za poništenje i ponovno raspisivanje izbora u Beogradu.

Odlučeno je da RIK zatraži od MUP-a i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da provjere pozive za glasanje za koje opozicija tvrdi da su upućeni tzv. fantomskim biračima izvan mjesta prebivališta. Opozicija je objavila kako je nasumičnim uvidom u birački materijal gradskog izbornog povjerenstva utvrdila da je na lokalnim izborima u Beogradu glasalo 30 posto “fantomskih glasača”

Predsjednik Srbije najavio je da će se danas u 11 sati obratiti javnosti, ali u saopćenju nije naveden razlog. Bit će to njegovo prvo izravno službeno postizborno obraćanje u svojstvu šefa države nakon što je u izbornoj noći u sjedištu SNS-a proglasio “apsolutnu pobjedu” liste koja je nosila njegovo ime.

Vučić je u maju formalno odstupio s čela SNS-a, ali je u kampanji izravno podržavao listu te stranke “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane”, uz 45 obraćanja za 44 dana kampanje, najčešće uz izravne prijenose televizija s nacionalnim dosegom koji ga otvoreno, katkad neskriveno navijački, podržavaju.

Vladajući SNS odbacuje navode i optužbe za izbornu krađu i prekrajanje volje građana.

Predsjednik Srbije izjavio je prije tri dana da su izbori održani 17. decembra “bili do sada najčistiji i najpošteniji”.

Srbija je 17. decembra glasala na prijevremenim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i općina, uključujući prijestolnicu, a SNS je proglasila pobjedu na svim razinama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti