Dodik gubi partnere u Europi, napuštaju ga Slovenija, Slovačka i Grčka, a sa njim tonu Milanović i Orban

0

Šefovi diplomatija zemalja Europske unije danas su održali sastanak na kojem se razmatralo uvođenje sankcija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Definitivna odluka o (ne)uvođenju sankcija lideru SNSD-a biće donesena za nekih mjesec dana, odnosno krajem marta kada bude usvojen godišnji okvir Europske unije za sankcije. Tada će se ponovo održati sjednica Vijeća Europske unije.

Međutim, i na današnjem sastanku dogodilo se nekoliko zanimljivih stvari a jedna od njih je i ta da je Dodik, čini se, izgubio nekoliko “partnera” u zemljama koje ranije odbijale podržati prijedlog za uvođenje sankcija članu Predsjedništva naše zemlje.

Prema informacijama medija, tri države (Slovenija, Grčka i Slovačka) danas nisu iskazale protivljenje uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, dok su se Njemačka i Nizozemska, kao i u ranijem periodu, najviše zalagale za hitno uvođenje sankcija onima koji svojom politikom ruše državu i podrivaju Dejtonski sporazum, piše Klix.

Slovenačko neiskazivanje protivljenja uvođenju sankcija za Dodika sasvim sigurno će zaboliti lidera SNSD-a, s obzirom da se u ranijim navratima Slovenija, na čelu sa premijerom Janezom Janšom, često spominjala kao jedan od “Dodikovih partnera” koji ne podržavaju uvođenje sankcija, već smatraju kako probleme treba rješavati dijalogom.

Jedine dvije zemlje koje su, načelno, ostale protiv uvođenja sankcija jesu Mađarska i Hrvatska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here