Dodik gori od Karadžića: Prijeti povratkom u ’92.godinu, a bošnjački političari i samozvane vođe u mišijoj rupi

0
Nakon što je rekao da će snage RS-a preuzeti kontrolu nad kasarnama u tom bh. entitetu, Dodik je najavio kako će te kasarne staviti na raspolaganje novim strukturama Vojske RS-a i reći ko smije, a ko ne smije ući

– Upućujem te na ’92. godinu, kako su to uradili Slovenci, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon pitanja novinara Avde Avdića da objasni na koji će način pripadnike Oružanih snaga BiH izbaciti sa teritorije RS-a ukoliko se taj entitet povuče iz sporazuma o vojnim snagama na nivou BiH.

– Znači, nasiljem, upitao je Avdo Avdić.

– Molim, začuđen je bio član Predsjedništva BiH.

– Upućujete na ’92. godinu, konstatirao je novinar portala Istraga.

– Upućujem te kako su to Slovenci radili. Fino, zablokirali kasarne i rekli da ovi momci koji ne valjaju njima, a tu je bilo i Bošnjaka. Malo se sada i modernizovalo, rekao je Dodik.

U nastavku izjave, Dodik je govorio o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH, tvrdeći da je 80 posto Srba ustvrdilo da želi napustiti vojsku na nivou BiH. Onda je dodao da će snage Republike Srpske preuzeti kontrole nad kasarnama u RS-u.

– Pa ćemo staviti na raspolaganje novim strukturama Vojske RS-a te kasarne i ostalo i reći ćemo ko smije, a ko ne smije ući, kazao je Dodik.

Na konstataciju novinara Istrage da je to oružana pobuna, član Predsjedništva je rekao da nikoga neće dirnuti i da nikome neće faliti dlaka s glave.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je govorio i o susretu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim. Priznao je da je od Lavrova tražio pomoć, ali ne vojnu.

– Neku drugu pomoć jesam, vojnu nisam, rekao je Dodik ne precizirajući, i nakon ponovnih upita, koju je pomoć tražio.

– Tražio sam ekonomsku, ovakvu-onaku. Vazdušnu. Sve što dođe iz Rusije, doći će avionom. Treba nam sanitetski materijal, treba ovo, treba ono, rekao je Dodik prije nego je prasnuo u smijeh.

Kasnije je dodao da je to samo šala. No, nekoliko puta tokom svog obraćanja je kazao da se ne šali kada je u pitanju udar na institucije BiH.

Prije nego je je Dodik počeo konferenciju za medije, u zgradi Vlade RS u Istočnom Sarajevu se pojavilo nekoliko zvaničnika sigurnosnih agencija sa nivoa BiH. Među njima je bio i direktor SIPA-e Darko Ćulum, inače dugogodišnji policijski kadar blizak Miloradu Dodiku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here