Dobra vijest: Pivo poboljšava pamćenje

0

Nova znanstvena otkrića pokazuju da hmelj ima blagotvoran učinak na mozak jer poboljšava koncentraciju i smanjuje rizik od razvoja demencije u kasnijoj životnoj dobi

Redoviti unos hmelja u organizam ujedno poboljšava raspoloženje i smanjuje razinu stresa, piše Irish Post.

Studiju su provodili japanski znanstvenici, a ustanovili su da se kod ispitanika koji su uzimali nadomjestke na bazi gorkog hmelja povećala razina koncentracije, mogli su se bolje prisjećati prošlih zbivanja i općenito su imali bolje rezultate kod rješavanja zagonetki.

Koliko je 0,5 promila? Žena već s pola litre piva prijeđe tu granicu
Rezultati studije sugeriraju da bi kiselina MHBA koje ima u hmelju mogla igrati veliku ulogu u sprječavanju demencije. Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u Fukushimi testirali su 100 ispitanika u dobi od 45 do 69 godina koji su bili dobrog općeg zdravstvenog stanja. Nekim su dali placebo, dok su drugi konzumirali MHBA kiselinu.

Potom su ispitanike podvrgnuli seriji intelektualnih testova na početku istraživanja te su ih ponovili 12 tjedana poslije. Analizirali su uzorke sline i krvi kako bi provjerili utjecaj hormona na tijelo i njihovu povezanost s kognitivnim funkcijama i stresom.

– Promatrali smo kako se povećala razina koncentracije i smanjio stres nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA nadomjestke. Studija je pokazala da je MHBA pomogla u ubrzavanju intelektualnih procesa, povećala je koncentraciju i smanjila psihički stres nakon intelektualnog zamora kod zdravih odraslih u dobi od 45 do 69 godina. Također, rana intervencija kroz suplementaciju MHBA kod ljudi s kognitivnim padom poboljšala je njihove funkcije – napisali su u izvješću.